16 svi 2021
Odbojkaši Hrvatske u Zadru se pripremaju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo
Odbojka

Odbojkaši Hrvatske u Zadru se pripremaju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija već nekoliko dana boravi u Zadru, gdje se priprema za dva najvažnija događaja ove godine, a to su dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo početkom rujna.

Prvi je turnir na rasporedu je od 7. do 9. svibnja u Zadru, a Hrvatska će u skupini igrati još protiv Nizozemske i Švedske.

Drugi turnir na rasporedu je od 14. do 16. svibnja u Nizozemskoj, a direktan plasman na Europsko prvenstvo ostvarit će samo pobjednik skupine. Ta mogućnost postoji još i za pet najboljih drugoplasiranih iz sedam skupina, s tim da su Euro već izborile Španjolska i Sjeverna Makedonija.

– Osjećaj biti ovdje u Zadru je sjajan. Svi igrači su stigli u dobroj formi i shvaćaju koliko je važno naporno raditi da napredujemo u nekoliko malih detalja koji će kasnije činiti veliku razliku. Naša očekivanja su prije svega da budemo konkurentni našim protivnicima. Favorit skupine je svakako Nizozemska, koja igra na visokoj razini i koja je visoko kvalificirana na svjetskoj ljestvici. Međutim, za nas je vrlo važno da napredujemo u našoj igri i da postanemo kompetitivni sa svim ekipama protiv kojih ćemo igrati – kaže Emanuele Zanini, izbornik Hrvatske.

– Najvažnije je pokušati se kvalificirati na Europsko prvenstvo. Za ovaj ciklus izbornik je pozvao trenutačno najjači raspoloživi sastav, dok će za drugi dio ljeta, za Europsku ligu, dati priliku nekim mlađim igračima pa će odmoriti Zhukouskog, Raiča i Mihalja. Kroz to natjecanje cilj nam je producirati novog organizatora igre, kao buduću zamjenu za Zhukouski te novog Raiča i Mihalja, iako se nadamo da će sva trojica još dugo biti na raspolaganju reprezentaciji i zajedno s njom pokušati osigurati što bolji status hrvatske muške odbojke. Nadamo se svi da će se naši reprezentativci, nakon Europske lige, na kraju ljeta što bolje prezentirati Hrvatsku na Europskom prvenstvu – rekao nam je Frane Žanić, stručni tajnik pri Hrvatskom odbojkaškom savezu.

Frane Žanić, stručni tajnik pri HOS-u

Uz seniorsku reprezentaciju, u Zadru se za drugi krug CEV kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo pripremaju i ženska i muška kadetska izabrana vrsta. Podsjetimo, u prvom krugu, igranom u ožujku na Višnjiku, i odbojkašice i odbojkaši Hrvatske završili su na četvrtom mjestu. Svibanjske kvalifikacije posljednje su preko kojih se još može izboriti plasman na Euro, koji se u srpnju održava u Slovačkoj i Mađarskoj.