16 svi 2021
CRTICA IZ 1986. “Ovako tuku šampioni”
Foto: Zvonko KUCELIN
KK Zadar

CRTICA IZ 1986. “Ovako tuku šampioni”

Puno toga je s vremenom rečeno i napisano o legendarnoj 1986. godini, kada je KK Zadar osvojio šesti i posljednji naslov prvaka Jugoslavije. Datum 26. travnja, osim što je za grad košarke značajan zbog osnutka kluba (1945.), posebno se pamti i po majstorici finala prvenstva bivše države u Zagrebu protiv Cibone – tadašnjeg europskog prvaka.

Malo tko je tada vjerovao da su Zadrani sposobni iznenaditi favoriziranog protivnika, ali oni sami jesu i to je bilo najvažnije. A najviše ih je u to uvjerio trener Vlado Đurović. Posebno je zanimljiva priča o psihološkoj pripremi za majstoricu.

– Sjećam se posljednjeg treninga prije polaska u Zagreb. Trener Đurović je izišao na teren i donio nogometnu loptu. Umjesto da treniramo košarku, 45 minuta smo igrali nogomet i to je bio cijeli trening. Rekao nam je:

“Ovako treniraju šampioni!”

– Onda smo svi zajedno otišli na večeru pa nam je rekao:

“Ovako se hrane šampioni.”

– Sljedeći dan smo otišli u Zagreb, odveo nas je na trening, ali nam je rekao da se ne moramo niti skidati, nego smo u dvoranu otišli u trapericama, samo malo da osjetimo dvoranu i šutnemo koju loptu. I opet nam je rekao:

“Ovako treniraju šampioni.”

– Na dan utakmice nije bilo nekih posebnih sastanaka, priprema, a na šanku na ulazu u dvoranu bio je neki Zagrepčanin, koji je treneru dobacio: “Što ste došli zadarski ped… kada znate što vas čeka?” A Vlado se okrenuo, vratio i – bum, srušio ga.

“Ovako tuku šampioni.”

– Osjećali smo se kao da idemo na neku prijateljsku utakmicu, bilo smo potpuno opušteni – ispričao nam je Petar Popović, sa 35 poena junak susreta.