16 tra 2024
ŽKK Zadar nakon 15 uzastopnih sezona ispao iz Premijer lige
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Košarka

ŽKK Zadar nakon 15 uzastopnih sezona ispao iz Premijer lige

Ženski košarkaški klub Zadar nakon 15 uzastopnih sezona ispao je iz Premijer lige.

Zadarske su košarkašice očekivano poražene i u pretposljednjem kolu Lige za ostanak i to na domaćem terenu od Splita, jedine ekipe koju su do danas još teoretski mogle dostići na tablici. Nakon ovog poraza, ukupno 19. u sezoni, sada je i matematički potvrđeno da ekipa s Višnjika više ne može izbjeći posljednje mjesto, koje znači ispadanje u niži rang.

Splićanke su bez većih problema opravdale ulogu favoritkinja te s konačnih 51:63 slavile i u četvrtom ovosezonskom međusobnom susretu. Zadranke su od početka bile u rezultatskom zaostatku, a kada se zna da su današnju utakmicu, da bi zadržale šansu za ostanak, morale dobiti sa najmanje 14 razlike, onda je jasno da je sve bilo riješeno već u ranoj fazi susreta. Početkom posljednje četvrtine još uvijek je bilo dostižnih pet razlike, no realnu šansu za pobjedu ekipa Samira Žuže, kao ni u svim ostalim ovosezonskim susretima, nije imala.

Zadar je jednostavno u ovu sezonu ušao organizacijski i kadrovski nepripremljeno pa u jednu ruku i neozbiljno, jer s ovako mladom ekipom bilo je potpuno nerealno očekivati išta drugo od ovoga što se na kraju dogodilo. A ništa se nije promijenilo ni u zimskom prijelaznom razdoblju. Kada se podvuče crta, može se reći da su ove mlade djevojke (neke još i djevojčice) pružile igre čak i iznad realnih očekivanja.

Najefikasnija danas bila je Lara Špinderk s 11 poena, 10 je postigla Mihaela Dobrić, 9 Hana Rudić, a po 7 Katia Nekić i Valerija Prtenjača. Splićanke su pak, do pobjede spasa (premda još nisu osigurale ostanak, jer očekuju ih dodatne kvalifikacije) predvodile Dora Čipčić sa 16 te Gabriela Visković sa 15 poena. KOMPLETNA STATISTIKA

Od 2006. godine, kada je ušao u elitni rang, ŽKK Zadar imao je i teških i vrlo dobrih sezona, a daleko najbolja bila je ona kada su Zadranke 2016. igrale finale prvenstva Hrvatske. Kako je u sljedećih pet godina došlo do srozavanja i ispadanja u niži rang i to nepreglednom serijom visokih poraza, pitanje je s kojim će se ljudi u klubu, ali i ne samo oni, već i ostali faktori koji vode sport u gradu Zadru, morati pozabaviti u sljedećim mjesecima.

Jer ako grad s takvom košarkaškom tradicijom poput Zadra, u ipak relativno skromnoj konkurenciji, ne može imati ženskog prvoligaša, onda se doista treba zapitati kojim putem plovi zadarski sportski brod. I to u godini kada se mnogi vole kititi titulom “grada sporta”. Ispadanje iz lige pritom, naravno, ne mora biti nikakva tragedija, ako će se iz njega izvući nekakve pouke. A hoće li, pokazat će kao i obično vrijeme.