11 kol 2022
NOVI ZADARSKI REPREZENTATIVAC Ante Piplica: “Debi za Hrvatsku za mene je ostvarenje snova”
Futsal

NOVI ZADARSKI REPREZENTATIVAC Ante Piplica: “Debi za Hrvatsku za mene je ostvarenje snova”

Ante Piplica, 20-godišnji vratar, jučer je u kvalifikacijskom susretu za Europsko prvenstvo protiv Albanije debitirao za hrvatsku futsal reprezentaciju. Hrvatska je slavila s 3:0, a zadarska županija dobila svog petog malonogometnog reprezentativca od neovisnosti. Prije Ante, kockasti dres nosili su Robert Grdović, Marko Šimurina i Mate Bugarija, a već neko vrijeme je dio nacionalne selekcije i Josip Jurlina.

– Debi za reprezentaciju za mene je san snova. To je nešto što svaki sportaš sanja odmalena pa sam tako i ja oduvijek maštao da ću jednoga dana predstavljati svoju zemlju. To se sada i ostvarilo i presretan sam – priča nam Ante.

Rođen je u Livnu, ali njegov grad je Benkovac gdje je, kaže, postigao svoju afirmaciju. Futsal je počeo igrati u Herojima iz Vodica na nagovor prijatelja Marija Jarmanovića.

– Čim sam došao na prvi trening, znao sam da je to  port u kojem želim ostaviti cijeloga sebe. Nadam se da i ovaj moj primjer može poslužiti onima koji se dvoume oko žrtve za bilo koji sport. Kada se ostvari neki ovakav cilj ili san, sve se isplati.

U Futsal Zadru Piplica je branio za Idassu Nadin, Primorac Ljubač i Tin, a najveći uspjeh bilo mu je osvajanje druge lige s Primorcem. Djelovao je i u MNK 4 Asa te MNK Domino, a ako Zadar jednoga dana bude imao futsal prvoligaša…

– Svakako bih volio zaigrati. Mislim da naša županija ima jako dobru bazu igrača i djece s kojima treba raditi. Ovim putem bih poslao i apel svim institucijama da ulažu u futsal i potpomognu rad Futsal Zadra, jer taj projekt to svakako zaslužuje i uz pravu podršku može se dići na vrlo visoku razinu.

Kako se razvija jedan mladi futsal vratar u Hrvatskoj? Od koga najviše uči? Kako napreduje?

– Najviše sam naučio gledajući naše i španjolske vratare i analizirajući svaki njihov pokret. A najvažniji je kontinuitet branjenja pa makar i za neki slabiji klub. To je iskustvo koje je svakom mladom vrataru potrebno.

Ante je trenutačno član zagrebačke Uspinjače Gimke te student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Želje za budućnost su jasne.

– Prije svega, želim s klubom ove sezone osigurati ostanak u Prvoj HMNL i etablirati se kao perspektivan i moderan vratar, na kojega se svatko može osloniti. Što se reprezentacije tiče, cilj mi je kroz nekoliko godina postati redovan član i pokušati dobiti značajniju ulogu. U budućnosti želim dokazati da mogu braniti dobro u našoj ligi, a potom se okušati koju godinu i u inozemstvu. Vjerujem da ću požrtvovnim radom i fanatizmom te svoje ciljeve i ostvariti – za kraj će Piplica.