19 tra 2021
KOŠARKAŠKI TRENER I MAGISTAR PRAVA Roko Jurlina: “Unutarnji motiv me uvijek tjerao naprijed”
Košarka

KOŠARKAŠKI TRENER I MAGISTAR PRAVA Roko Jurlina: “Unutarnji motiv me uvijek tjerao naprijed”

Roko Jurlina jučer je postao magistar prava. Mladi zadarski košarkaški stručnjak (1993.), koji trenutačno radi kao trener u omladinskom pogonu KK Sonik Puntamike, završio je Pravni fakultet u Splitu, gdje je diplomirao na temu “Postupak pred Košarkaškim arbitražnim sudom (BAT)”.

Jedan od najtalentiranijih igrača zadarske škole košarke u svojoj generaciji prošao je zaista težak sportski put, obilježen nizom teških ozljeda, zbog kojih je na kraju morao i prekinuti karijeru sa nepune 23 godine. No, prerani kraj sportskih snova, nije ga pokolebao, već se brzo posvetio trenerskom poslu, a paralelno s tim i akademskoj karijeri.

– Obrazovanje mi je uvijek bilo jako bitno, jer se nisam htio osloniti samo na igračku karijeru zbog mogućnosti ozljeda i ostalih faktora. Kako sam u gimnaziji sva četiri razreda bio odličan učenik, a nakon završetka srednje škole krenuo sam i u profesionalne igračke vode, pala je odluka za upis na Pravni fakultet, što se na kraju pokazalo dobrim potezom – počinje Roko svoju priču.

Foto: Šime Zelić

No, njegov put nije bio nimalo lagan. Teške ozljede, duge rehabilitacije i višestruki pokušaji povratka na teren oduljili su i studij, koji je tako trajao ukupno osam godina.

– Na fakultetu sam zapravo proveo šest godina, budući da sam dvije praktički pauzirao, jer sam u razdoblju od svoje 19. do 23. godine imao čak šest teških operacija koljena, koje su mi odnijele vremena, zdravlja, ali i znatno utjecale na psihu. Kako sam u 23. godini, zbog učestalih ozljeda, odlučio završiti igračku karijeru, upisao sam Kineziološki fakultet i nastavio studij na Pravnom, a paralelno s tim započeo raditi i u mlađim kategorijama KK Sonik Puntamike.

Kako je bilo uskladiti sve te obveze?

– Iskreno, nije bilo lako. Dok sam igrao i trenirao dva puta dnevno, uz utakmice, bilo je izuzetno teško pronaći vremena za učenje. No, trudio sam se kvalitetno organizirati vrijeme i hvatati svaki slobodan trenutak za knjigu. Dok bi neki drugi išli na kave, igrali igrice i sl., ja bi učio. Bilo je tu i teških dana, kriza, no nekakav unutarnji motiv me uvijek tjerao naprijed.

Prva diploma bila je ona na Kineziološkom fakultetu.

– Tamo sam diplomirao usmjerenje košarka, a eto, ispalo je da mi je i diplomski rad na Pravnom fakultetu bio vezan za košarku. Očito je ta najljepša igra na svijetu moja sudbina. Uz to, moram se zahvaliti i ljudima iz KK Sonik Puntamike, koji su mi dali priliku da počnem raditi s mladima i to mi je puno značilo.

Foto: Andrej Jančijev

Za BAT su mnogi Zadrani čuli, jer je Košarkaški klub Zadar kroz povijest imao podosta sporova s igračima pred FIBA-inim arbitražnim sudom.

– Ta me tema izuzetno zanimala, baš zato što povezuje košarku i pravo i drago mi je da sam je imao za diplomski rad. Moja mentorica Izv. prof. dr. sc. Dinka Šago bila je vrlo zadovoljna radom te mi je ponudila da kao koautor sudjelujem u objavi jedne vrste znanstvenog rada na tu temu, budući da je dosad vrlo malo obrađena. Bilo je vrlo zanimljivo i zadovoljan sam. Moguće je da ću sudjelovati i u online konferenciji na tu temu.

Kakav je pogled na sve to iz današnje perspektive?

– Kada se sjetim svega, jako sam ponosan što sam uspio završiti dva fakulteta, pogotovo jer sam uz to uvijek ili igrao ili radio kao trener. Osim toga, zna se koliko Pravni fakultet zahtjeva vremena i učenja, ali zaista sam jako to želio i ova diploma mi je velika nagrada za trud i odricanje. I svojim igračima uvijek govorim da sebi moraju postavljati ciljeve i pokušati napraviti sve da ih ostvare. Kada se stvari dobro poslože, za sve se nađe vremena.

S ponosnim roditeljima

Naravno, nije Roko jedini “akademski građanin” u obitelji Jurlina.

– U našoj obitelji je obrazovanje uvijek bilo vrlo važno. Otac je magistar elektrotehnike, majka magistra medicinske biokemije, mlađi brat Niko završio je inženjerski studij fizike na PMF-u, a najmlađi Jerko, osim što igra vaterpolo za Mladost, trenutačno je vrlo uspješan student na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Kakvi su planovi za budućnost? Košarka ili pravo?

– Za sada su mi misli usmjerene ka trenerskom poslu. Tu se vidim i mislim da na tom polju mogu najviše dati. Pravna diploma će odlično doći za budućnost, ali trenutačno nemam tih ambicija. Kada razmišljam malo dalje u budućnost, mogu se zamisliti na nekoj od rukovodećih pozicija u sportu ili u nekom klubu, ali tko zna što život nosi. Sve u svemu, dvije diplome su tu, opcija ima dosta i sada idemo dalje u nove pobjede – zaključio je mladi zadarski košarkaški trener i magistar prava.