19 tra 2021
ŠIME FANTELA: “Zadovoljan sam zimskim pripremama i ponosan na Petra Cupaća”
Foto: Sailing Energy
Jedrenje

ŠIME FANTELA: “Zadovoljan sam zimskim pripremama i ponosan na Petra Cupaća”

U Lanzaroteu na Kanarskom otočju završena je druga ovogodišnja regata Lanzarote winter series, koja je ujedno bila i posljednja kvalifikacijska za Olimpijske igre u Tokiju u trima klasama, 49er, 49er FX i Nacra 17. U svakoj klasi nastupila je po jedna zadarska posada.

Jedini koji su još ranije osigurali nastup na Igrama bili su Šime i Mihovil Fantela, koji su u klasi 49er zauzeli 8. mjesto. Velika borba vodila se u klasi 49er FX između belgijske posade, koju vodi zadarski trener Petar Cupać i djevojaka iz JK Uskok, o čemu smo već pisali, dok je u klasi Nacra 17 nastupila posada JK Sveti Krševan Igor Marenić i Anđela de Micheli Vitturi.

– Za nas je natjecanje prošlo dosta dobro. Završili smo na solidnom osmom mjestu u konkurenciji 60-ak brodova, a bili su tu svi naši konkurenti koji će biti i u Tokiju, osim Novozelanđana koji su bili na Americas Cupu. Regata je bila odlično organizirana, uvjeti za jedrenje jako dobri i odradili smo puni program, bez ijednog otkazanog plova – kaže nam Šime Fantela.

Foto: Sailing Energy

Za njega i brata Mihovila ovime su završene zimske pripreme.

– Vraćamo se u Zadar sa svom opremom, koju smo testirali i sada je šaljemo kontejnerom za Japan. Inače to putuje 50-ak dana, ali zbog pandemije pa sada i problema u Sueskom kanalu, ovaj put ćemo poslati opremu malo ranije kako bi brod čekao nas, a ne mi njega.

U klasi 49er FX Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi zauzele su 10. mjesto.

– Cure su bile odlične, ali nažalost, nisu uspjele uhvatiti posljednju olimpijsku kartu iako su vodile borbu do samoga kraja. To je pošlo za rukom djevojkama iz Belgije i našem Petru Cupaću. Njemu će to biti pete Olimpijske igre i stvarno sam ponosan na njega. U jako kratko vrijeme uspio je dovesti dvije mlade djevojke na zavidnu razinu, toliko da su završile na sedmom mjestu u najjačoj konkurenciji. Može biti ponosan na sebe i na njih – kaže stariji brat Fantela o svom prijatelju Cupaću.

Kako su svi jedriličari poput jedne velike obitelji, Šime nam je prokomentirao i rezultat svog zlatnog kolege olimpijca Igora Marenića, koji u novoj klasi ipak neće put Tokija.

– Igor i Anđela su završili na 11. mjestu i ostali su kratki za tu posljednju olimpijsku kartu, koju su uhvatili Finci. I oni su imali svoje šanse, ali realno, njihov primarni cilj je Pariz 2024. Već sada su pokazali neke jako dobre “ulaze” i uz par poboljšanja u jedrenju niz vjetar siguran sam da će u budućnosti konkurirati za sami vrh ove klase – zaključio je Fantela.