24 svi 2022
ZAVRŠEN MEVZA TURNIR U ZADRU Hrvatske U-17 reprezentacije u dokvalifikacije za EP
Odbojka

ZAVRŠEN MEVZA TURNIR U ZADRU Hrvatske U-17 reprezentacije u dokvalifikacije za EP

Proteklog vikenda u Zadru je održan MEVZA turnir za U-17 reprezentacija, a na terenima ŠC Višnjik i SD Bibinje zaigralo je šest ženskih i sedam muških reprezentacija. Pobjednici, a time i putnici na Europsko prvenstvo su odbojakšice Češke i odbojkaši Slovenije. Hrvatske odbojkašice i odbojkaši završili su turnir na četvrtom mjestu te će svoj plasman na europsku smotru tražiti u drugom krugu kvalifikacija u svibnju. 

Reprezentativke Češke turnir su zaključile bez poraza, a u finalu su slavile protiv Slovenije s 3:2 (21:25, 25:17, 25:15, 27:29, 15:12). Slovenski odbojkaši su, pak, u finalu pobijedili Austriju rezultatom 3:1 (27:25, 25:22, 21:25, 25:17).

Naše odbojkašice izgubile su u grupnoj fazi od Austrije i Slovenije, obje rezultatom 3:2, što im je donijelo dva boda i polufinale s Češkom u kojem su gošće slavile 3:0. U utakmici za treće mjesto bolje su bile mađarske odbojkašice rezultatom 3:1, ali izbornik Miodrag Stojaković zadovoljan je nastupom svojih igračica u Zadru:

– Završili smo četvrti, ali zadovoljni smo obzirom da smo prvi put okupili ove djevojke. Vidjeli smo kakvi smo u usporedbi s konkurencijom i što se tiče fizičkih predispozicija ne zaostajemo za drugim reprezentacijama. Na nama je da nastavimo s ovom generacijom dalje i pokušati im pružiti što više, a cilj nam je u drugom krugu kvalifikacija izborimo Europsko prvenstvo.

Odbojkaši su u grupnoj fazi pobijedili Slovačku 3:1 te istim rezultatom izgubili od Slovenije, dok je u polufinalu s 3:0 slavila Austrija. U utakmici za treće mjesto bolja je bila Češka s 3:0, a izbornik naših mladih reprezentativaca Antonio Surać ističe:

– Mislim da smo realno oko četvrtog ili petog mjesta po kvaliteti u usporedi s ostalim momčadima na turniru. Tehnički možemo parirati, ali smo fizički u deficitu. Sa Slovačkom smo spretno izvukli pa čak i sa Slovenijom igrali dva seta “al pari”, ali nakon toga je bilo jako teško. Dečki nisu navikli na taj ritam, a malo je i korona ostavila traga, jer neki nisu dva ili tri mjeseca odigrali utakmicu. Zadovoljni smo jer smo uspjeli izboriti drugi krug kvalifikacija u svibnju kada ćemo pokušati napraviti više – rekao je Zadranin na klupi hrvatske U-17 reprezentacije.

Drugi krug kvalifikacija igra se od 6. do 9. svibnja, a Europsko prvenstvo od 10. do 18. srpnja u Slovačkoj i Mađarskoj.