19 tra 2021
VANJA GUŠA Trener FMP-a rođen je i odrastao u Zadru, gdje se i zaljubio u košarku
Foto: FMP
Košarka

VANJA GUŠA Trener FMP-a rođen je i odrastao u Zadru, gdje se i zaljubio u košarku

FMP će večeras protiv Zadra u Krešinom domu voditi – rođeni Zadranin. Vanja Guša, trener koji je beogradsku momčad preuzeo prije mjesec dana, rođen je 28. srpnja 1966. u Zadru, gdje je proveo cijelo djetinjstvo i dio mladosti. I gdje se, naravno, zaljubio u košarku pa je tako bio i član mlađih kategorija Košarkaškog kluba Zadar.

U kratkom intervjuu za Mozzartsport, kojega je dao prošle godine, dosta je govorio upravo o svom rodnom gradu. Na upit je li u mladosti trenirao još neki sport osim košarke, odgovorio je:

– Rođen sam i odrastao u Zadru, a u staroj Jugoslaviji postojala su dva košarkaška grada, najkošarkaškija, Zadar i Čačak. U mom rodnom gradu sve je bilo podređeno košarci. Dječaci su imali samo jedan put i svi su trenirali najpopularniji sport. Dakle, osim košarke i za mene nije postojao drugi sport – rekao je Guša.

Na upit o sportskom uzoru, idolu iz mlađih dana, kazao je:

– Najveći košarkaški uzor bio mi je legendarni Mirza Delibašić, vjerojatno zato što sam igrao na njegovoj poziciji. Zatim, za Dragana Kićanovića mislim da je možda i naš najbolji igrač svih vremena. A Krešo Ćosić je bio ljudska i igračka gromada, također najbolji igrač bivše države na svojoj poziciji.

Guša, inače maturant Gimnazije Jurja Barakovića, iz Zadra je otišao 1986. na školovanje u Beograd, gdje je kasnije i ostao. No, rodni grad je zadržao posebno mjesto u njegovu srcu. I klub za koji je u mladosti navijao.

– Od malih nogu sam, naravno, navijao za Zadar, a sada navijam za klub u kojem radim – rekao je u razgovoru za Mozzartsport.

A respekt prema Zadru osjetio se i u samoj izjavi uoči večerašnje utakmice.

– Moram naglasiti da je ovo dvoboj osvajača ABA lige te s pravom nosi epitet derbija kola – istaknuo je trener beogradskog kluba, koji je regionalno natjecanje osvojio 2004., godinu dana nakon Zadra te potom ponovno 2006.

U trenerskoj karijeri Guša je postigao zapažene rezultate s juniorskom momčadi FMP-a (dvaput prvak Europe) te s kadetskom reprezentacijom Srbije (srebro na EP).