04 ožu 2021
PREMINUO ZLATKO SARAČEVIĆ Legendarni zlatni olimpijac trag je ostavio i u zadarskom rukometu
Foto: Hrvatski rukometni savez / Facebook
Rukomet

PREMINUO ZLATKO SARAČEVIĆ Legendarni zlatni olimpijac trag je ostavio i u zadarskom rukometu

Iznenada, u 60. godini života, preminuo je Zlatko Saračević, legendarni hrvatski rukometaš, olimpijski pobjednik. Saračević je u nedjelju navečer kao trener predvodio rukometašice Podravke do pobjede u derbiju prvenstva Hrvatske protiv Lokomotive, a nedugo zatim njegovo je srce zauvijek prestalo kucati. Na tako iznenadan, šokantan način, otišao je jedan od naših najvećih rukometaša u povijesti.

Rođen u Banja Luci 5. srpnja 1961., Saračević je u bogatoj igračkoj karijeri ostvario niz velikih uspjeha. S reprezentacijom bivše države bio je svjetski prvak 1986. te brončani na OI u Seoulu 1988., a kasnije je bio jedna od ključnih karika prve fantastične generacije hrvatskog rukometa. Krenulo je broncom na Europskom prvenstvu 1994. pa srebrom na Svjetskom prvenstvu 1995., a onda je kao kruna došlo legendarno olimpijsko zlato u Atlanti 1996.

Nema onog dječaka ili mladića koji tada nije idolizirao igrače iz te reprezentacije, a među njima i Saračevića te njegov karakteristični šut ljevicom. “Bombu”, koju protivnički vratari često nisu mogli ni pogledom ispratiti. Nakon uspješne igračke karijere, u kojoj je ostvario i niz uspjeha s klubovima u kojima je igrao, okrenuo se trenerskom poslu.

Zlatko Saračević i Tomislav Škulić na press konferenciji RK Arbanasi 2008. godine

U jednom razdoblju svog života Saračević je živio i u Zadru. Ni tu nije mogao bez rukometa. Jedno vrijeme vodio je rukometaša Zadra i to u dijelu sezone 2005./06., u kojoj je sastav iz Mocira, nakon ispadanja iz Premijer lige, nastupao s vrlo mladom momčadi. U sezoni 2008./09. poveo je, pak, novoosnovani Rukometni klub Arbanasi u Trećoj ligi. Bio je i dopredsjednik tog kluba.

Odlaskom Zlatka Saračevića rukomet i Hrvatska prerano su ostali bez još jedne legende, čiji odlazak ostavlja veliku prazninu u srcima svih onih koji su ga poznavali, ali i pratili njegov sportski put. Naravno, najviše njegovoj obitelji, kojoj ovim putem izražavamo iskrenu sućut.

Počivaj u miru, legendo!