04 ožu 2021
Martin Nonković: “Zadar ima potencijal, ne samo za futsal prvoligaša, nego i za europski klub”
Foto: HU Antonio Jurjević
Futsal

Martin Nonković: “Zadar ima potencijal, ne samo za futsal prvoligaša, nego i za europski klub”

Dr. Martin Nonković veliki je zaljubljenik u futsal. U zadarskoj malonogometnoj ligi brani za MNK Varoš Zara Dental Centar, a na nacionalnoj razini igra zapaženu ulogu u 2. HMNL jug za MNK Jezera.

Posljednjih godinu dana Martin je specijalizant ortopedije i traumatologije u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, dok je četiri godine radio kao liječnik u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije.

Rodom iz Splita, ali porijeklom iz Tinja, Nonković je ujedno i službeni doktor futsal reprezentacije Finske.

– U  finsku futsal reprezentaciju stigao sam u listopadu 2019. na poziv svoga prijatelja, velikog futsal zaljubljenika, Miće Martića, koji je finski izbornik od 2013. Prije mene nekoliko je liječnika iz Hrvatske radilo s finskom reprezentacijom te su Finci zadovoljni znanjem i pristupom naših liječnika. Od prvog poziva do danas sudionik sam svih okupljanja reprezentacije. U ovih 17 mjeseci zajedničkog druženja proputovao sam s njima polovicu Europe te proživio mnogo lijepih trenutaka – priča nam Martin.

– Biti liječnik finske reprezentacije je izuzetna čast i zadovoljstvo. Moram priznati da mi južnjaci imamo pomalo krivi dojam o Fincima, generalno o sjevernjacima. Radi se o izuzetno dragim, toplim i otvorenim ljudima koji su uvijek spremni pomoći. Posebno su zainteresirani pri učenju njihova jezika te upoznavanju s finskom kulturom. Od početka su me prihvatili kao dio svog tima te smatram da imam izvrsnu suradnju i komunikaciju i s igračima i sa suradnicima u stožeru, posebice s fizioterapeutima i kondicijskim trenerima koji mi uvelike olakšavaju posao.

Nažalost, ni Finska kao ni Hrvatska nije uspjela kroz kvalifikacije osigurati odlazak na SP u Litvi.

– Igrači i stručni stožer su u bili vidno razočarani prosincu prošle godine nakon ispadanja u posljednjem krugu kvalifikacija od reprezentacije Srbije (1:0, 5:5). No, to je ujedno i najveći dosadašnji uspjeh finskog futsala, jer smo u zahtjevnim UEFA-inim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prošli preeliminarnu rundu u Moldaviji (Moldavija, Finska, Sjeverna Irska, Wales), glavnu rundu u Poljskoj (Španjolska, Finska, Poljska, Gruzija) te elitnu skupinu u Portugalu (Portugal, Finska, Italija, Bjelorusija). Sada stručni stožer i igrači imaju jasan cilj – plasman na Euro te duboko vjerujemo da to možemo ostvariti. Finska reprezentacija posjeduje kvalitetu, iskustvo te enormnu želju za plasmanom na veliko natjecanje.

Kakve su trenutačno reprezentativne aktivnosti?

– Upravo sam se vratio s europske mini-turneje u kojoj smo u posljednjih 10 dana prešli nekoliko tisuća kilometara od Finske do Belgije i Italije. Odigrali smo dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2022. u Nizozemskoj. Finska je u nezgodnoj skupini s favoritom Italijom te s reprezentacijama Belgije i Crne Gore. Od mogućih šest bodova osvojili smo “samo” jedan, no to nije neuspjeh jer smo to ostvarili na dva teška gostovanja. U Liegeu smo s Belgijom odigrali 3:3, a u Pratu izgubili od Italije 7:4. Do kraja kvalifikacija ostaju još dva okupljanja gdje ćemo odigrati četiri utakmice u kojima hvatamo našu vizu za Euro na koji idu sve prvoplasirane momčadi te šest najbolje plasiranih drugih iz ukupno osam kvalifikacijskih skupina.

Kao što smo rekli, Martin obožava futsal i vratar je u MNK Varoš Zara Dental Centar i MNK Jezera.

– Otkad sam došao u Zadarsku županiju odmah sam se priključio u MNK Varoš ZDC, jednu od najboljih momčadi u ovim krajevima. Osvojili dva prvenstva, dvije Futsal čarolije te dvaput Humanitarni malonogometni turnir Antonio Jurjević. Ove godine držimo prvo mjesto na ljestvici, a vjerujem da ćemo ga zadržati do kraja natjecanja. Jako sam ponosan na svoje uspjehe s MNK Varoš ZDC, čast je biti dio takvog kolektiva koji je prepun odličnih ljudi i vrhunskih igrača. Pauza zbog korone već predugo traje i nadam se da ćemo što prije nastaviti, jer svi skupa postajemo pomalo nervozni bez vikend okršaja u Mocirama.

Kao liječnik mogu reći da je zabrana niželigaških natjecanja, rada dvorana i teretana besmislena, čak i kontraproduktivna. Da paradoks bude veći 1. i 2.HMNL se igraju te cijelo ovo vrijeme treniram i nastupam sa svojim klubom MNK Jezera u 2.HMNL jug. Ovaj vikend nas čeka pretposljednje kolo gdje se borimo za playoff. U Jezerima sam posljednje tri sezone, prvu sezonu smo završili na trećem mjestu, a lani smo osvojili prvenstvo, no kako klub nema ambicije za 1. HMNL nismo igrali kvalifikacije za Prvu ligu.

Zadar definitivno zaslužuje futsal prvoligaša.

– Velika je šteta što grad veličine Zadra nema prvoligaša. Smatram da bi Zadar sa svojom okolicom mogao dati iznimno jakog i stabilnog prvoligaša. Možda će vam biti smiješno, ali uvjeravam vas da bi se kroz nekoliko godina u Zadru igrala futsal liga prvaka. Ako mi ne vjerujete, možete vidjeti i manje sredine od Zadra poput Makarske i Omiša, koje su s kvalitenim radom, dobrom selekcijom igrača te naravno uz potporu sponzora u tome uspjeli. Zadar ima dugu tradiciju igranja malog nogometa/futsala, dao je nekoliko iznimnih, reprezentativnih grača poput Šimurine, Bugarije, Jurline…  Kvaliteta postoji, no u nedostatku kluba u Zadru igrači nažalost odlaze igrati u drugoligaške i prvoligaške klubove u okolici. Nadam se da će se vrlo skoro stvoriti uvjeti za prvoligaša u Zadru. Udruga Futsal Zadar već duži niz godina radi na promociji futsala, unaprijeđenju kvalitete igre i suđenja. Broj igrača kao i kvaliteta liga stalno rastu, a nadam se da će grad, županija i/ili sponzori prepoznati taj potencijal – za kraj će Nonković.