04 ožu 2021
INTERVJU Željko Žilavec: “KK Zadar je na pravom putu, imamo razloga za optimizam”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
KK Zadar

INTERVJU Željko Žilavec: “KK Zadar je na pravom putu, imamo razloga za optimizam”

Osvajanje Kupa Krešimira Ćosića drugu godinu zaredom bio je dobar povod za razgovor sa Željkom Žilavcem, direktorom Košarkaškog kluba Zadar. O samom Kupu, nastavku sezone, ali i o drugim bitnim stvarima koje se tiču funkcioniranja kluba te, naravno, o planovima za budućnost.

Što za KK Zadar znači osvajanje Kupa Krešimira Ćosića drugu godinu zaredom?

– Prije svega znači da idemo u dobrom pravcu i da se trud isplati. Na početku sezone nije sve išlo kako smo priželjkivali, budimo iskreni bilo je i pogrešaka, ali sada je momčad mnogo bolja, homogenija, igrači se bore i poštuju jedni druge, a trener Veljko Mršić je pokazao da zna što radi. Pobijedili smo Cibonu i Split, dvije momčadi koje su pretendirale na trofej jednako kao i mi, ali bili smo bolji i svaka čast momcima. Mislim da je osvajanje Krešinog kupa dvije godine zaredom nešto vrijedno za klub i grad – u uvodu će Žilavec.

POBJEDNIČKI ZAGRLJAJ – Veljko Mršić i Željko Žilavec

Cilja li Zadar sada i naslov prvaka Hrvatske?

– Svi koji me poznaju znaju da ne volim baš pričati o tome. Ni prije Cibone i Splita nisam htio govoriti o mogućem ishodu i eventualnom osvajanju Kupa pa bi i u slučaju prvenstva zadržao to za sebe. Naravno da je želja velika i realna, s obzirom na dosadašnji dio sezone, ali do završnice prvenstva ima još puno vremena i utakmica. Treba ići korak po korak. Sigurno da, ako budemo ovakvi kakvi smo bili u Kupu, nemamo se koga bojati i možemo do kraja.

Hoće li prva momčad do kraja sezone ostati u istom sastavu? Dosta se pričalo o mogućem odlasku Chinanua Onuaku. Je li u klub stigla kakva konkretna ponuda? Postoji li interes drugih klubova i može li se znati kolika je njegova odštetna klauzula?

– Realno, Chinanu je igrač koji pripada višem rangu košarke, minimalno Euroligi. No, postoji ugovor koji se treba poštivati. Nakon dosta razgovora, mislim da je sve sjelo na svoje mjesto i vjerujem da idemo do kraja sezone u istom sastavu. Još uvijek postoji mogućnost da u određenom razdoblju pod određenim uvjetima, kako piše u ugovoru, on može otići. Ali ako se samo jedan od tih uvjeta ne ispuni, nismo ga dužni pustiti. Što se odštete tiče, znam da bi mnogi to željeli znati, ali i u ugovoru piše da su te stavke poslovna tajna tako da jednostavno ne mogu to iznositi u javnost.

Justin Carter i Željko Žilavec

Navijači su u euforiji nakon osvajanja Kupa poželjeli kupiti slavljeničke majice. Imate li informaciju kada će početi s radom najavljeni web shop?

– Prije svega, moram se zahvaliti našim navijačima na onakvoj podršci i dočeku. To može samo Zadar i vjerujte mi da to svim igračima ostaje u sjećanju za sva vremena. Možemo samo zamisliti što bi bilo da nije bilo epidemioloških mjera, ali i ovako je bilo sjajno. Što se web shopa tiče, on će profunkcionirati vrlo brzo. To više nije pitanje nas u klubu, već se rade neke dodatne provjere od strane banke i to su sada stvari tehničke prirode. Potrudit ćemo se već danas dobiti neke odgovore i vidjeti možemo li te majice ponuditi u prodaji direktno na nekoj lokaciji u našem gradu. Interes je velik i vrlo brzo ćemo izići vani sa svim informacijama. Samo još malo strpljenja i vjerujem da će svi biti zadovoljni ponudom.

Za 10 dana zakazana je Skupština kluba. Hoće li na njoj biti objavljen i točan iznos ukupnog duga? Možete li možda već sada reći koliko on iznosi?

– Ukupni dug po bilanci iznosi oko 8 milijuna kuna. Nešto je veći u odnosu na prethodnu godinu iz razloga što smo imali i veće ugovore s igračima te smo ponovno zatvarali dio dugovanja prema igračima koji su prijašnjih godina igrali za KK Zadar. Osim toga, zbog pandemije su nam smanjeni i prihodi od sponzora, ali nećemo kukati. Mislim da je najvažnije da javnost zna da želimo biti transparentni te da se svaka kuna u KK Zadru troši racionalno, a posebno se vodi računa o sredstvima koja izdvaja Grad Zadar.

Dosta se spominje i predstečajna nagodba. Kada predviđate da će KK Zadar zaključiti taj postupak?

– Ona se uglavnom naplaćuje preko ovrha i sigurno će potrajati još neko vrijeme. Međutim, moramo biti optimisti i ne mislim da je to nešto, što toliko treba opterećivati klub i javnost. Sve ide svojim tokom i nikakvo zlo se neće dogoditi. Prema onome što je planirano, trebala bi završiti negdje do kraja 2023.

Branimir Longin, Ivan Mijolović i Željko Žilavec

Giuseppe Giergia, legenda KK Zadra, nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, jer je prema presudi kao direktor kluba oštetio državni proračun za 6 milijuna kuna. Kakav je stav kluba o tome i jeste li u kontaktu s Giergiom?

– Nismo u kontaktu s gospodinom Giergiom. Iskreno, nisam znao previše detalja o tom sudskom postupku, već samo ovo što sam pročitao iz medija. Ne mogu ulaziti u ono što se događalo prije, ali vezano za ono što sam pročitao, mogu reći da mi danas uredno izvršavamo sve obveze po ugovorima i sve je maksimalno transparentno. Ne želim ulaziti u to tko je u pravu, ali otkada sam ja na čelu kluba, mogu garantirati da nema nikakvih bojazni da se nešto slično dogodi.

I za kraj, koja je vaša vizija razvoja KK Zadra, gdje vidite klub u sljedećoj sezoni, odnosno do kraja vašeg četverogodišnjeg mandata?

– Prva godina novog mandata dobro je počela. Osvojili smo Kup, omladinski pogon je stao na noge, u suradnji s KK Jazine formirali smo drugu momčad koja također igra vrlo dobro i kroz cijeli taj sistem, uključujući i Pet Bunara, sigurno ima igrača koje ćemo, kada za to dođe vrijeme, priključiti prvoj momčadi. Mladi napreduju i to je najvažnije. Samo treba biti strpljiv, a to je ono što nam svima u Zadru najviše nedostaje, strpljenja i razumijevanja.

Žilavec se na ovu temu posve otvorio.

– Znam da smo svi pod dojmom onoga što je bilo proteklih godina i kako se kaže da iza Marka Popovića i Banića nije bilo igrača, što je istina, ali mislim da dolaze bolji dani. Samo, ponavljam, treba nam strpljenja. Jako mi je žao da su se nakon osvajanja Kupa pojavila mišljenja, doduše pojedinaca, koji prozivaju KK Zadar da nemamo što slaviti, jer to nisu zadarski igrači. Moramo biti svjesni da se košarka igra sa i bez zadarskih igrača i da ni drugi klubovi nemaju velik broj igrača iz svoga grada.

I pritom moram istaknuti jednu činjenicu: Razgovarali smo sa svim igračima koji su igrali u KK Zadru, a sada igraju negdje vani. Svima se nešto nudilo, međutim, nije sa svima postignut dogovor. Nisu se svi odazvali kao što se, primjerice, Ukić odazvao Splitu, tako da nije baš sve crno sa strane kluba kako neki žele prikazati. Osim toga, u našem klubu ima niz mladića iz drugih sredina, koji su došli tu sa 16-17 godina. Ako oni dođu do prve momčadi, čemu se mi nadamo, tko ima pravo reći da to nisu domaći igrači. Ako netko od njih i odabere drugi životni put, poput fakulteta, a imamo i takvih momaka koji se žele školovati, što je za svaku pohvalu, ne vidim razlog da klub bude kriv za takvo nešto. Ponosan sam na ovu titulu bez obzira tko igrao u Zadru. Mislim da smo na pravom putu i da imamo razloga za zadovoljstvo i optimizam – za kraj će direktor KK Zadra.