19 tra 2021
CHINANU ONUAKU: “Osvojit ćemo prvenstvo i Kup, ali ne vidim se u Zadru sljedeće sezone”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
KK Zadar

CHINANU ONUAKU: “Osvojit ćemo prvenstvo i Kup, ali ne vidim se u Zadru sljedeće sezone”

Chinanu Onuaku stigao je u KK Zadar sredinom listopada prošle godine i vrlo brzo prometnuo se u jednog od ključnih igrača momčadi Veljka Mršića. Snažni američki centar na prosjeku je od 14 poena i osam skokova u svim natjecanjima i to s brojkama u konstantnom porastu te uz važan obrambeni doprinos. Bez dvojbe može se reći da je za ovu momčad Zadra bio pravo pojačanje.

Interes za usluge bivšeg NBA igrača (7 utakmica za Houston Rocketse) već su pokazali neki jači europski klubovi pa je postalo i upitno hoće li uopće ostati u Zadru do kraja ove sezone, do kraja mu traje i ugovor.

Kako su zbog epidemioloških razloga i u sportu specifični uvjeti rada, intervju s ponajboljim igračem Zadra ove sezone odradili smo posredstvom Josipa Begonje, glasnogovornika KK Zadra, koji mu je prenio naša pitanja i porazgovarao s njim.

Foto: Šime Zelić / KK Zadar

U Zadru si malo više od tri mjeseca. Kako se osjećaš u našem gradu?

– Lijepo je. Grad je danju zaista prekrasan, čaroban, a noću ga nisam imao prilike okusiti s obzirom na to da je sve zatvoreno. Slobodno vrijeme uglavnom provodim doma, gledajući Netflix, igrajući igrice…

Kako si zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone? Bilo je dobrih i loših utakmica, ali čini se da je forma momčadi u uzlaznoj putanji.

– Istina, dižemo se i ako nastavimo igrati čvrstu obranu, kontrolirati skok i dobro dijeliti loptu u napadu, kako bismo dolazili do dobrih šuteva, siguran sam da ćemo biti još bolji.

I tvoja igra napreduje iz dana u dan. Čini se da si se dobro uklopio u momčad.

– Atmosfera je dobra i svi mi koji smo kasnije došli smo se dobro uklopili. Nema nikakvih problema među igračima, svi smo međusobno dobri i svi želimo pobjeđivati.

Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik

Kada si dolazio u Zadar, logično, svima je pozornost privukao način na koji izvodiš slobodna bacanja. Kada si se odlučio za tu promjenu i koja je tajna tvog vrlo dobrog postotka ubačaja ove sezone?

– Osobno nisam zadovoljan postotkom, mogu još bolje. Nema tajne, samo rutina i rad. Kad god mogu, radim na tome. Na koledžu sam šutirao oko 30% i trener je tražio od mene da promijenim način izbačaja pa sam to i učinio da vidim hoće li biti bolje. I bilo je.

Nedostaju li ti navijači na tribinama? Vjerojatno si čuo da Zadar ima najvatreniju košarkašku publiku na ovim prostorima. Jesi li imao kakvih kontakata s njima?

– Da, čuo sam. Oni su jako važan dio utakmice i mogu ti puno pomoći svojom energijom, pogotovo kada se stvari ne razvijaju baš onako kako bi htio. Definitivno nam nedostaju i volio bi ih što prije vidjeti na tribinama. Dobio sam neke poruke putem društvenih mreža, lijepo je to.

Foto: Šime Zelić / KK Zadar

Što očekuješ do kraja sezone u svim natjecanjima, Kupu Krešimira Ćosića, prvenstvu Hrvatske i ABA ligi?

– Mislim da ćemo osvojiti prvenstvo i Kup. A što se tiče ABA lige, mislim da se možemo dići, popraviti neke stvari i time stanje na tablici.

Ugovor sa Zadrom veže te do kraja sezone. Postoji li mogućnost da ostaneš u klubu i sljedeće sezone?

– Iskreno, ne vidim se više u Zadru nakon ove sezone.

Koji su ti ciljevi u karijeri? Nadaš li se povratku u NBA?

– Moj cilj je povratak u NBA i ostanak tamo – kazao je na kraju razgovora Onuaku.