19 tra 2021
Slađan Matulina: “Svakoj momčadi koju treniram nastojim usaditi vjeru da može više od očekivanog”
Foto: Futsal Zadar
Futsal

Slađan Matulina: “Svakoj momčadi koju treniram nastojim usaditi vjeru da može više od očekivanog”

Slađan Matulina jedini je licencirani futsal trener u Zadarskoj županiji sa Uefa B futsal diplomom. Dugo godina uspješno je vodio momčad Kontre, dok je ove sezone na klupi MNK Ploča. U prvenstvenoj stanci zbog koronavirusa s njim je za portal Futsal Zadar razgovarao Luka Paleka.

– Nikada nisam aktivno igrao futsal, ali sam se kroz sve ove godine jednostavno “zarazio” tim sportom i tako u konačnici krenuo i na Nogometnu akademiju HNS-a. Iskreno, nije mi drago što sam jedini licencirani futsal trener u Zadarskoj županiji. Nadam se da je to samo trenutačno stanje, jer vidim da ima potencijalnih kandidata koji mogu biti kvalitetni futsal treneri – kaže Matulina.

Kako ocjenjujete kvalitetu treninga klubova koji se natječu u našoj ligi?

– Koliko je meni poznato, nažalost, malo je klubova u našoj županijskoj ligi koji odvajaju vrijeme za taktičko-tehnički trening. Mišljenja sam da se više baziraju na “odigravanje termina”, nego na uigravanje i učenje kroz trening, jer im je to zanimljivije, pogotovo ako su se samo došli “istrčati”. Svakako, pohvale onima koji na tome rade, nadam se da će ih u budućnosti biti sve više.

Koja je vaša preporuka, kako koncipirati trening?

– Nema tu baš nekog striktnog pravila iz razloga što svaka futsal momčad nema istu individualnu igračku kvalitetu. Samim time ne može biti isti trening za županijsku ili prvoligašku ekipu. Treninzi se koncipiraju na način da se pojedine vježbe ili akcije ne preskaču, već se temeljito rade prema tome koliko brzo igrači prihvaćaju tehničko-taktičke elemente futsala i zahtjeve samog trenera.

RAZGOVOR UGODNI – Slađan Matulina i Luka Paleka (Foto: Andrej Jančijev / Zadar.tv)

Koliko zdrava prehrana pridonosi boljoj izvedbi sportaša te koliki će utjecaj na igrače će imati korona-stanka?

Neosporno je da zdravija prehrana pridonosi kvalitetnijem razvoju sportaša, a ukoliko se spoji trening i prehrana, mogućnosti sportaša su beskrajne. Za mene je najbolji primjer toga Cristiano Ronaldo. Što se tiče korona-stanke, sigurno će ostaviti traga, jer nažalost kod većine igrača na našoj razini, koja nije profesionalna, uvijek postoji ona poznata izreka “nemam vremena”.

Imali ste priliku trenirati i profesionalni futsal klub. Koja je razlika između profesionalnog i amaterskog futsala?

– U profesionalnom klubu viša je razina futsala, više je treninga kroz tjedan i oni su intezivniji te je lakše utrenirati momčad i ispravljati greške, Kod polu-profesionalnog futsala “osuđeni” ste na manji broj momčadskih treninga i dosta ovisite o volji igrača te njihovom prihvaćanju taktičkih zamisli, kako bi vas u konačnici slijedili ka zajedničkom cilju.

SUDAČKI DANI – Krešimir Zrilić i Slađan Matulina (Foto: Futsal Zadar)

Bili ste i sudac u zadarskim futsal ligama. Što je izazovnije, sudački ili trenerski posao?

– Sudačko iskustvo za mene je neprocjenjivo, jer mi je pomoglo da još bolje shvatim ovaj sport. No, biti futsal trener ipak je puno izazovnije. To je poseban gušt i adrenalin koji me “puca” već dugi niz godina i nije splasnuo, već upravo suprotno. Svaki dan, svaki trening, svaku utakmicu naučim nešto novo.

I za kraj. Može li MNK Ploča ove godine osvojiti prvenstvo?

– Svakoj momčadi koju treniram nastojim usaditi vjeru da može više od očekivanog pa vi zaključite “što je pjesnik htio reći” – zaključio je Matulina.

Razgovarao: Luka Paleka