29 ožu 2024
Marija Mazija: “Nitko ne krivi igračice, porazgovarali smo o svemu i idemo se dalje boriti”
Košarka

Marija Mazija: “Nitko ne krivi igračice, porazgovarali smo o svemu i idemo se dalje boriti”

Dosta bure podigla je jučerašnja facebook objava Ženskog košarkaškog kluba Zadar, nakon teškog poraza u prvom kolu Lige za ostanak na gostovanju kod Zagreba, u kojoj je bilo riječi i o pristupu igračica. Neke od njih su i same nezadovoljno reagirale na samu objavu pa je sinoć na Višnjiku održan sastanak kako bi se otvoreno popričalo o svemu.

Nakon svega, porazgovarali smo s Marijom Mazijom, dugogodišnjom trenericom prve ekipe, koja je i danas jedna od ključnih osoba u klubu.

– Ne bih se previše osvrtala na samu objavu, već samo demantirala ono što nije istina, a što se moglo pročitati u komentarima. Dakle, cure su imale dovoljno vremena nakon utakmice za otuširati se i pojesti, a jedina osoba koja taj dan nije večerala je trener. Svi ostali su imali dovoljno vremena za sve, osim što zbog epidemioloških okolnosti jednostavno nije bilo vremena za zafrkanciju i druženje s bivšim igračicama. I to je sve, nikakvih problema nije bilo – kaže Mazija.

Kako je protekao sinoćnji sastanak?

– Odradili smo analizu utakmice i radni sastanak, na kojemu smo s curama popričali o svemu i vratili se na one osnove koje ističemo od početka sezone. A to je da se od njih traži samo da se bore i da budu uvijek maksimalno angažirane. Nije bitan ni poraz ni konačna razlika, ako su one pokazale veliku želju i borbenost. Ako igraš za ovaj klub, onda moraš biti srcem unutra, tako je bilo uvijek i toga ćemo se držati i dalje, a sve ostalo ćemo mi treneri preuzeti na sebe.

Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik

Nakon facebook objave mnogi su stekli dojam da su igračice prozvane kao najodgovornije za tešku situaciju na ljestvici, no Mazija to odlučno demantira.

– Niti je to bila namjera, niti itko u klubu misli da su one krive za ovu situaciju. Nažalost, upali smo u probleme s kadrom, jer su neke igračice otišle u Zagreb, neke su jednostavno odustale od igranja, a nismo uspjeli zadržati najiskusniju Anu Vrsaljku, koja je tražila ekipu s kojom će se boriti za trofeje, što poštujemo. Razmišljalo se i o dovođenju igračica, ali neke stvari se nisu realizirale, a sve ostalo je jednostavno bilo nemoguće izvesti zbog financija. Ne možemo plaćati igračice ako nemamo nekog jačeg sponzora, što za sada nemamo. U svakom slučaju, nema nikakvog opterećenja na ove cure, niti će ih itko kriviti za situaciju u kojoj se klub nalazi – ističe trenerica.

Kolika je odgovornost kluba u svemu ovome?

– Određena odgovornost uvijek postoji. Nismo uspjeli pronaći sponzora, koji bi nam mogao pomoći pri angažmanu jedne do dvije igračice, ali nažalost, vremena su takva kakva jesu. Smatram da ni ispadanje u niži rang ne bi bilo toliko dramatično, jer imamo dobru mladu ekipu, koja bi se sigurno mogla vratiti. Nažalost, ove mlade cure su sada preskočile jednu stepenicu i bez par iskusnijih igračica to izgleda mnogo teže. Ali za njih je ovo veliko iskustvo i škola, od koje u budućnosti mogu imati velike koristi i one i klub. Svakako, nećemo se predavati do kraja. Ima se još dosta za igrati i moramo dati sve od sebe na svakoj sljedećoj utakmici pa ćemo vidjeti kako će to završiti.

Dakle, je li sastanak konačno izgladio sve nesuglasice?

– Naravno da je. Porazgovarali smo i cure su vidjele što nije bilo dobro na protekloj utakmici. Poraz kao poraz nam ne treba ništa predstavljati, ako ćemo iz njega nešto naučiti. U sljedećem kolu igramo s KAŽL-om, koji igra puno oštrije od Zagreba i moramo se maksimalno pripremiti za tu utakmicu. U prvom dijelu sezone smo pokazali neke dobre stvari i nema razloga da tako ne bude i ovaj put – za kraj će Mazija.