27 lip 2022
Dražen Orešković iz HKS-a: “Finale Kupa Krešimira Ćosića najvjerojatnije će se igrati na neutralnom terenu!”
Kup Krešimir Ćosić
Domaća košarka

Dražen Orešković iz HKS-a: “Finale Kupa Krešimira Ćosića najvjerojatnije će se igrati na neutralnom terenu!”

Puno upitnika ostalo je visjeti u zraku nakon jučerašnje objave Hrvatskog košarkaškog saveza kako će KK Belišće biti domaćin ukoliko se preko Hermes Analitice plasira u četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića. Zaključak koji iz toga proizlazi je da se ove sezone definitivno neće primijeniti sistem završnice s osam ekipa što, kada se uzme u obzir epidemiološka situacija, i nije loša odluka.

U Savezu su zaključili kako živimo u vrlo izazovnim vremenima i kako bi bilo poprilično teško organizirati turnir na kojem bi nastupilo osam klubova uz sve popratne aktivnosti i osobe koje bi tamo defilirale. I to je u redu. Razumljivo je i prihvatljivo da nitko u ovom trenutku na sebe ne želi preuzeti rizik da se jedno sportsko natjecanje pretvori u novo žarište zaraze.

Stoga će danas Upravni odbor HKS-a , prema riječima povjerenika natjecanja Dražena Oreškovića, donijeti odluku o promijeni sistema odigravanja završnice na način da se sve utakmice, do one finalne, igraju po nokaut sistemu, dok bi se finale igrao na neutralnom terenu.

– Bilo bi neozbiljno s obzirom na stanje vezano uz koronavirus te činjenice kako djeca ne idu u školu da mi ustrajemo u provođenju završnice na način kako se ona dosada provodila, odnosno po Final Eight sustavu. Idemo s prijedlogom prema Upravnom odboru da se i utakmice polufinala odigraju na način kako će se igrati i ove četvrtfinala, a onda bi se finalna utakmica odigrala na nekom međuprostoru između dvije ekipe koje bi osigurale finale. Tako bi se smanjili i sami troškovi ali i putovanja koja u ovom trenutku nisu preporučljiva.

U HKS-u se, kaže Orešković, još ranije promišljalo kako bi moglo doći do ovakve situacije, odnosno nepovoljnih epidemioloških uvjeta, što je jasno i iz činjenice kako je prije svakog kruga natjecanja održano izvlačenje parova.

– Izvlačenje parova pred svaki krug dogovoreno je još pred početak sezone i to u dogovoru sa klubovima. Mislim da je čak ovaj način izvlačenja parova nosi sa sobom neku neizvjesnost pogotovo iz perspektive ovih manjih klubova koji bi tim putem mogli doći do samog kraja. Uglavnom, puno smo napora uložili dosada i u ovo, ali i u sva natjecanja pod ingerencijom HKS-a da bi se sada našli u situaciju da se nešto kompromitira. Pogotovo što se ovdje radi o natjecanju koje nosi ime velikog Krešimira Ćosića i koje ima svoj dignitet.

Sve utakmice, uvjeravaju iz Saveza, trebale bi se odigrati u ranije određenim terminima pa bi se tako polufinalni dvoboji igrali 10. veljače, dok bi finale uslijedio tri dana kasnije.

Podsjetimo, Zadrani će plasman među četiri najbolje ekipe u Kupu Krešimira Ćosića tražiti u gostima kod Vrijednosnica Osijek. Datum odigravanja četvrtfinalnih utakmica u ovom trenutku nije poznat. Iz Saveza su objavili kako bi se sve trebale odigrati do 3. veljače.