16 sij 2021
Na ŠC Višnjik uskoro i oprema za djecu s teškoćama u razvoju
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Ostali sportovi

Na ŠC Višnjik uskoro i oprema za djecu s teškoćama u razvoju

U Športskom centru Višnjik uskoro će, u neposrednoj blizini Dječjega igrališta i tzv. vojnoga poligona, biti pripremljen prostor te postavljen set opreme, kojom će se koristiti djeca s teškoćama u razvoju. Na taj će način u svom slobodnom vremenu oni biti značajnije potaknuti za socijalnu integraciju, a ujedno će se i osnaživati međugeneracijska solidarnost, te očuvanje okoliša.

Set opreme sadrži niz prilagođenih sprava, poput klackalica na oprugama za djecu s teškoćama u razvoju, penjalica s mrežom, grede za balansiranje i slično. Dio opreme, uz ostalo, bit će i stolić i klupa za prematanje i dojenje djece.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osmislio je i kontinuirano provodi projekt Živjeti zdravo. Grad Zadar i ŠC Višnjik definirali su pojedinosti koje se odnose na infrastrukturu i opremu za sudjelovanje u natječaju za projekt, a HZJZ to je i odobrio u protuvrijednosti 80 tisuća kuna.

U sklopu projekta Živjeti zdravo jest i element pod nazivom Zdravlje i tjelesna aktivnost. Za oživotvorenje toga elementa bit će opremljena hodačka staza. Kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, opremanje takvih opremljenih staza potiču se građani svih dobnih kategorija na kontinuiranu tjelesnu aktivnost.

Oprema za hodačku stazu, uz ostalo, sadrži klupe s ručkama za vježbanje snage, ravne klupe bez naslona za vježbanje snage, paralelne preče na stupcu za vježbanje snage, eliptičnu hodalicu za kardiovaskularne vježbe i slično.