14 tra 2021
IN MEMORIAM Počivaj u miru, Pucko naš!
Fotografija iz arhive Damira Čačića
Nogomet

IN MEMORIAM Počivaj u miru, Pucko naš!

Nemila bolest otrgla nam je iz zagrljaja još jednoga našega sugrađanina. Preminuo je Marin Pucar Pucko (Zadar, 1970. – Koprivnica, 2021.), predsjednik Uprave koprivničkog i hrvatskoga prehrambenoga giganta Podravke.

Marin Pucar, dijete Zadra, nogomet je počeo igrati u NK Zadru za dječačkih dana. U to vrijeme ne bijaše drugih mladih kategorija osim pionira i juniora i pokojni je Marin, od milja zvan Pucko, veoma brzo postao standardnim članom pionirske momčadi, a potom i juniorske.

Izvrstan učenik, sjajan prijatelj, veseo, dobrodušan, iskren, predan nogometu… svoje je vratarske vještine usavršavao s lakoćom i još kao srednjoškolac, kao junior (na fotografiji iz 1988. u juniorskoj momčadi NK Zadra Marin Pucar Pucko je jedanaesti s lijeva u prvom redu; treneri su Goran Krešimir Vidov i Aldo Stipčević), znao je biti uvrštavan među seniore.

Odgovoran, radišan i ozbiljan na nogometnom terenu, kao i u školi, Marin je bio istinsko dijete NK Zadra, uvijek spreman učiniti sve što je mogao i znao da bi s kolegama, suigračima i prijateljima ostvario najbolje moguće rezultate.

Prije kraja srednje škole već je znao da će na studij izvan Zadra, ali svatko tko je s njim prijateljevao ili se s njim makar i nakratko susretao, brzo je shvatio da iz njega, iz njegove ličnosti, Zadar nikad neće biti.

Marin Pucar je tu svoju zadnju juniorsku sezonu odradio u klubu i tako što je branio na nizu utakmica seniorske momčadi u službenim natjecanjima i poslije pionirskih i juniorskih dana, nakon što je otišao na studij, nominalno više nikad nije bio član kluba sa Stanova, ali u njegovom je srcu taj klub uvijek imao posebno mjesto.

Vratarsku je karijeru Marin nastavio i kao student, a poslije diplomiranja i dolaska razdoblja svoga stručnoga usavršavanja i napredovanja za nogomet je još imao vremena, iako znatno manje nego prije.

Poslije završetka igračke karijere Marin Pucar potpuno se posvetio poslu, pri čemu je i dalje bio isti onakav kakav je bio i za dječačkih i mladićkih dana u Zadru, odgovoran i stručan. U svijetu gospodarstva gradio je svoju karijeru na zasadama obiteljskoga odgoja, poštenom i iskrenom odnosu prema svim ljudima, snažnom osjećaju pripadnosti tvrtki u kojoj je djelovao, te na oživotvorenju svojih poslovnih vizija.

U jednom se intervalu Marin Pucar aktivno bavio i politikom, ali uvijek je kod njega prednost imalo gospodarstvo i kao takav je i došao još jednom u koprivničku Podravku kojoj je, kao svojedobno i NK Zadru, predavao svaki dan cijeloga sebe. Za boljitak i tvrtke i svih zaposlenika…

Marin Pucar u nogometu je, poslije igračke karijere, djelovao niz godina kao osoba koja je znala i koja je željela pomoći razvoju te igre, razvoju igrača i struke. Brojna su i neraskidiva njegova prijateljstva u nogometnom miljeu, od rodnoga Zadra do Koprivnice, dvaju gradova koji se s pravom mogu ponositi činjenicom da je i Marin bio njihov zaslužni građanin.

Počivaj u miru, Pucko naš!

Tekst: Bernard Paleka / Visnjik.hr