16 sij 2021
Goran Jovančević: “U ovim trenucima bi najlakše bilo odustati, ali dišpet nam to ne dopušta”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Vaterpolo

Goran Jovančević: “U ovim trenucima bi najlakše bilo odustati, ali dišpet nam to ne dopušta”

Nakon devet odigranih kola vaterpolskog prvenstva Hrvatske, momčad Zadra 1952 nalazi se na posljednjem mjestu. Očekivano, izrazito pomlađena zadarska momčad, koja je ljetos ostala bez niza važnih igrača, doživjela je devet uvjerljivih poraza. I kako sada stvari stoje, teško je očekivati da će do kraja sezone ubilježiti ijednu pobjedu.

– Teško je normalnom čovjeku, nakon devet poraza, pronaći zrno optimizma i kazati da smo vidjeli nešto pozitivno. No, mi u klubu smo nepopravljivi optimisti i držimo da je definicija optimizma, po riječima Winstona Churchilla, “Sposobnost kretanja od neuspjeha do neuspjeha pritom ne gubeći entuzijazam.”

Znali smo da nas čeka hodanje po trnju i spremili smo se na to, ali isto tako znamo da nakon kiše dolazi sunce pa smo tako vidjeli i da golobradi momci napreduju. Brzina napretka nije ono što nas zabrinjava, jer znamo da je teško iz osnovne škole skočiti i početi pisati doktorsku disertaciju – kaže Goran Jovančević, trener Zadra.

Kako motivirati momčad za sljedeće utakmice? Jer iako su svi svjesni situacije, nije lako ulaziti u bazen znajući da je samo pitanje s koliko će razlike utakmica završiti.

– U ovim trenucima bi najlakše bilo dignuti ruke i odustati, ali dišpet nas i tih krasnih momaka nam ne dopušta da odustanemo. I korona je nas poremetila, kao i sve druge, ali kako smo nažalost improvizaciju davno magistrirali, naučili smo raditi u uvjetima koji su daleko od idealnih.

Rad u sportu je, nažalost, postao sve samo ne organiziran, jer pomanjkanje financija diktira uvjete rada. I dokle god sport bude na mjestu na kojem se nalazi i u abecedi, dotad ćemo imati bljeskove koji nisu stvar sustava nego entuzijazma pojedinaca, ludih sportskih radnika, predanih roditelja i jako vrijedne djece, koja će samo sporadično ostvarivati rezultate. Ovo, nažalost, nije samo preslika vaterpola nego kompletnog sporta.

Na kraju, Jovančević je, parafrazirajući stihove Zabranjenog pušenja, istaknuo.

– Pare pokreću svijet, politiku i… Kad pare budu pokretale i sport, tad će se uključiti i politika i dati vjetar u jedra.