16 sij 2021
Samir Žuža: “Moramo se pojačati da nastavimo prvoligaški kontinuitet ŽKK Zadra”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Košarka

Samir Žuža: “Moramo se pojačati da nastavimo prvoligaški kontinuitet ŽKK Zadra”

Iza Ženskog košarkaškog kluba Zadar najlošija je polusezona unatrag dugo godina. Novu godinu Zadranke će dočekati na posljednjem mjestu južne skupine Premijer lige sa 10 visokih poraza u isto toliko nastupa. Najmanji porazi dogodili su se kod kuće protiv Splita (11 razlike) i Pule (12), ali ni u tim utakmicama realno nije bilo šanse za pobjedu. Većina ostalih išla je preko 30-40 razlike, sve do -63 od Raguse u Dubrovniku.

Trener Samir Žuža bio je svjestan situacije u kojoj će se njegova vrlo mlada ekipa naći od samog početka.

– Ljudski i sportski je očekivati više. Ali moram reći da smo već na početku sezone svi u klubu bili svjesni u kojoj smo situaciji. Znali smo da će do ovoga doći i da dojam prema vani neće biti dobar. Vjerujte, nama je iznutra još i teže sve to gledati kroz te brojke i zato pokušavam igračice malo odmaknuti od toga koliko je moguće. Brojke nam u ovom trenutku, nažalost, zadaju samo glavobolje, ali neke povratne informacije ipak dobivam – kaže Žuža.

Osim objektivnih problema, dodatna otegotna okolnost bio je prekid treninga zbog korone.

– Iskreno, najviše sam se bojao korone i prekida kontinuiteta treninga. Usred sezone smo bili 20 dana bez treninga, a za mlade igračice je to strahovit problem. Nevjerojatno je u kakvom su se stanju vratile nakon tog prekida u odnosu na ono što smo imali prije. Nadam se da je to sada iza nas i da ćemo u drugom dijelu igrati i trenirati bez prekida.

Rezultatima unatoč, Žuža je ovim putem htio pohvaliti svoje djevojke za angažman na treninzima.

– Cure fantastično rade, treniraju, ponašaju se odlično i izdržavaju dosta teške treninge. Nažalost, ovo je za njih teži put sazrijevanja. Da su uz njih neke iskusnije igračice, bilo bi im lakše napraviti prijelaz iz kadetske i juniorske košarke u seniorsku. No, što je tu je, radit ćemo dalje i nadam se da ćemo nakon svega ipak dobiti nekoliko dobrih igračica za budućnost, a i da će nam se sreća osmjehnuti da izborimo ostanak u ligi.

Naravno, svjestan je i Žuža da će za ostanak u ligi trebati nešto više od sreće. Bez pojačanja u drugom dijelu sezone, bit će to gotovo nemoguća misija.

– Razgovaramo o tome, znamo da bi trebalo priključiti nekoliko iskusnijih igračica da možemo računati na izbjegavanje posljednjeg mjesta, ali nije ni to lako. Klub ima široku bazu domaćih igračica, koje su godinama bile najveća snaga i najviše mi je žao za igračicama koje su tu igrale prošle godine, a sada se više ne bave košarkom. Ako bude potrebno dovesti nekoga sa strane, morat ćemo posegnuti za tim. Ovo je klub velike tradicije, s odličnim uvjetima i ne bismo smjeli u drugi dio sezone ući s toliko upitnika oko ostanka u društvu najboljih.

A nije ni to lako. “Tržište” košarkašica je ipak znatno manje nego li ono košarkaša, a financije su dodatni ograničavajući faktor.

– Pokušavam dati sve što mogu sa svoje strane i nadam se da ćemo ipak uspjeti nešto napraviti, unatoč financijskoj situaciji i smanjenom zanimanju za sport. Dat ćemo sve od sebe da se pojačamo i da nastavimo kontinuitet ŽKK Zadra u Premijer ligi – za kraj će Žuža.

Kontinuitet koji traje još tamo od 2006., dakle punih 14 godina i bila bi prava šteta općenito za ženski sport u našem gradu da se prekine.