16 sij 2021
Šime Fantela: “Zadovoljni smo ovom čudnom godinom, a u 2021. cilj je olimpijska medalja”
Jedrenje

Šime Fantela: “Zadovoljni smo ovom čudnom godinom, a u 2021. cilj je olimpijska medalja”

Godina na izmaku, koja je trebala biti olimpijska, ali su zbog pandemije koronavirusa Olimpijske igre u Tokiju odgođene za 2021., Šime i Mihovil Fantela ipak će pamtiti po dobrome. Prije svega po bronci osvojenoj na Europskom prvenstvu u Austriji početkom listopada, što im je druga medalja s velikih natjecanja u klasi 49er, nakon naslova svjetskih prvaka 2018.

– Godina nam je krenula čudno, kao i svima, međutim mislim da smo je ipak iskoristili najbolje što smo mogli. Od ožujka, kada je krenula “karantena”, imali smo nekoliko dobrih mjeseci treninga u Zadru, što smo kasnije začinili s dobrim rezultatima na pripremnim regatama u Aarhusu i Kielu, gdje smo se plasirali među prvih pet. Onda je došao vrhunac sezone na jezeru Attersee u Austriji, gdje smo uzeli broncu na Europskom prvenstvu i s obzirom na sve okolnosti, možemo biti zadovoljni kako je prošao natjecateljski dio sezone – kaže Šime Fantela.

Kraj godine braća su provela na pripremama u Portugalu.

– U dva navrata smo bili u Vilamouri, gdje je zimska pripremna baza velikog dijela naše flote i bilo je odlično. Dosta smo jedrili, puno sati proveli na moru, što je za nas najvažnije i mogu reći da s optimizmom gledamo prema sljedećoj godini.

Olimpijske igre u Tokiju 2021. Cilj Šime ne krije – to je medalja.

– To je naš cilj i sve je podređeno tome. Ulazimo u godinu sto posto fokusirani i posvećeni, počevši od priprema koje nas očekuju u siječnju i veljači na Kanarima. Tamo očekujemo nešto bolji vjetar nego što je u tom periodu u Portugalu i nadamo se dobrim uvjetima i nastavku lijepih treninga. Osim toga, bit će tamo i dobar dio naše flote iz prvih 10 pa ćemo imati i neke ogledne regate, koje su nam važne da vidimo trenutačnu formu.

Početak natjecateljske sezone zakazan je za mjesec ožujak.

– Prvo nas očekuju dvije tradicionalne regate, Trofej Princeze Sofije u Palma de Mallorci pa onda legendarni francuski Hyeres. U petom mjesecu na rasporedu je Europsko prvenstvo u Grčkoj, a nakon toga vjerojatno selimo u Japan i pokušat ćemo tamo provesti što više vremena do Olimpijskih igara. Ove godine nitko nije bio tamo, a svi koji misle ozbiljno sigurno će ići u Japan i tamo odraditi završne pripreme.

Otvaranje Igara u Tokiju zakazano je za 23. srpnja 2021.

– Cilj je prije svega doći što spremniji, sa što više sati u brodu i u što boljoj formi. A rezultatski, naš cilj se zna – za kraj će Šime.