11 kol 2022
OPET U NAJDRAŽEM DRESU Benedikt Nikpalj: “Želja je izboriti odlazak na ZOI Peking 2022. i tamo se plasirati u finale”
Ostali sportovi

OPET U NAJDRAŽEM DRESU Benedikt Nikpalj: “Želja je izboriti odlazak na ZOI Peking 2022. i tamo se plasirati u finale”

Gdje je sada i što radi naš Zadranin, Benedikt Nikpalj. Zadnji put kada smo se čuli Nikpalj je nastupao za švicarsku reprezentaciju u bobu. Ima li kakvih novina?

– Nakon koje godine sportske dijaspore, vratio sam se u Hrvatsku, ali sam Zadar zamijenio Zagrebom. Život “vani”, koliko god nudio bolje uvjete treninga i nazovimo “kvalitetnijeg života”, ne može se zamijeniti našom domovinom i našim ljudima. Doslovno tek kad bez nečeg ostaneš, shvatiš koliko ti nedostaje i koliko je zapravo dobro biti doma. Preselio sam u Zagreb radi posla, ali i dalje sam sportski aktivan. Zadnje dvije godine nastupao sam za švicarsku reprezentaciju u bobu, ali sada sam opet u “najdražem dresu”.

Nakon Švicarske opet Hrvatska.

– Vratio sam se u hrvatski bob s inozemnim iskustvom jedne Švicarske, gdje se stvarno dalo naučiti o samom ovom sportu one finese i detalje. Nastojat ću stečeno znanje sada prenijeti i ovdje kod nas, sve u dogovoru s izbornikom i začetnikom bob sporta u Hrvatskoj, legendarnim Ivanom Šolom. Uz njega tu je i pilot Dražen Silić, a osim što sam se vratio kao gurač, preuzeo sam i ulogu kondicijskog trenera u reprezentaciji. Nas trojica činimo kostur projekta “Peking 2022”.

Projekt Peking 2022 zapravo je počeo još ranije.

– Još krajem prošle sezone, kada sam najavio da se vraćam u Hrvatsku, počeli smo pričati o tom projektu. Napravio sam regrutiranje novih ljudi u hrvatski bob, a trening kampovi bili su održani preko ljeta. Nažalost, dobar dio izvorne ideje nije mogao biti realiziran radi situacije s pandemijom, ali na vrijeme smo počeli tako da idemo u dobrom smjeru i bit ćemo spremni za Peking. Ove godine je sezona malo reducirana i izmijenjena radi pandemije pa samo za sada nastupili samo na jednom natjecanju Europa kupa u njemačkom Winterbergu. Ostvarili smo 20. mjesto u konkurenciji od 33 posade, što je solidan rezultat, jer radi pandemije Svjetski kup je pomiješan s Europa kupom. Nema bodovanja pa smo se utrkivali s posadama koje imaju medalje sa svjetskih i olimpijskih natjecanja. Kako nema natjecanja, svi smo u istoj grupi, tako da nam ti rezultati za prvo natjecanje daju pozitivne impulse za dalje.

Planovi za dalje?

– Od planova za dalje mogu izdvojiti da trenutno u skorijoj budućnosti nemam nešto u planu mijenjati. Od želja imam samo da ostanem zdrav i bez ozljeda, sve ostalo se može postići radom. Od sportskih ciljeva i samog projekta Peking 2022., želja je najprije izboriti odlazak na ZOI, na koje će ići top 30 posada po rankingu u tekućoj sezoni. To ne bi trebalo biti upitno, a konačni cilj je ući u finale, odnosno izboriti plasman među dvadeset najboljih na Igrama – zaključio je Nikpalj.