17 sij 2022
Gradonačelnik predlaže pozajmicu od 2,5 milijuna kuna novom nogometnom klubu
Domaći nogomet

Gradonačelnik predlaže pozajmicu od 2,5 milijuna kuna novom nogometnom klubu

Među materijalom za 30. sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra, koja je na rasporedu u utorak, 22. prosinca, na internet stranicama Grada Zadra našao se i Prijedlog Odluke o davanju financijske pozajmice Hrvatskom nogometnom klubu Zadar.

Njime Gradonačelnik Branko Dukić predlaže da se HNK Zadru, koji kao udruga osnovana prije tek nešto više od godinu dana ne može ući u Program javnih potreba u sportu Grada Zadra za 2021. godinu, pozajmicom uplati iznos od čak 2.500.000,00 kuna.

Kako stoji u obrazloženju Prijedloga, ta sredstva trebala bi pokriti dio rashoda HNK Zadra u 2020. godini te mu osigurati funkcioniranje u 2021. Nadalje, piše i sljedeće:

– Razlog za financiranje kroz pozajmicu leži u činjenici što je Grad Zadar, zajedno s HNK Zadrom, za početak iduće godine zakazao pregovore s potencijalnim privatnim strateškim partnerima, koji su zainteresirani za dugoročnu suradnju s Klubom. Budući da još nisu utvrđeni financijski i drugi uvjeti te suradnje, u ovom trenutku je financiranje Kluba najprihvatljivije obavljati u obliku pozajmice.

Sve to Grad omogućava klubu, koji je nastao u rijetko netransparentnim okolnostima, gdje se mjesecima nije znalo niti da je klub osnovan, a predsjednik kluba je za to vrijeme paralelno obnašao i u funkciju direktora NK Zadra s.d.d., koji je sada pred gašenjem. Osim toga, do dana današnjeg javnost nije dobila na uvid tko su osnivači HNK Zadra, tko čini Skupštinu i ostala tijela kluba, kao ni plan i program rada na temelju kojega je izabrana Uprava.

Sve to očito ne smeta Gradu Zadru koji će, prođe li navedeni Prijedlog na Gradskom vijeću, uplatiti čak 2,5 milijuna kuna na račun kluba, koji se natječe u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. Usporedbe radi, taj iznos veći je od iznosa što ga je Grad Zadar uplaćivao Nogometnom klubu Zadar s.d.d. u posljednjih pet godina, unatoč tome što je gradonačelnik Dukić ljetos izjavio da će novi klub dobivati višestruko manji iznos.

Također, o strateškom partneru koji je “zainteresiran za suradnju” javnost još uvijek ne zna apsolutno ništa, ali će svejedno građani, čak i u ovoj teškoj situaciji uzrokovanoj korona – krizom, izdvojiti 2,5 milijuna kuna za nešto bez konkretnog plana i programa.

I za kraj ostavljamo način na koji bi Pozajmica trebala biti vraćena, a koji je priča za sebe, koja ne treba dodatan komentar.

– Nakon što bude poznat ishod pregovora, potraživanje Grada Zadra po osnovi pozajmice se jednostavno može prenamijeniti u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, sponzorski ugovor ili zatvoriti povratom u Proračun Grada Zadra – stoji u Prijedlogu gradonačelnika.

Pozajmice. Dionice. Sportsko dioničko društvo. Zvuči poznato, zar ne?

Nakon svega što je zadarski nogomet pretrpio kroz posljednja dva desetljeća, valjda jedino što su građani grada Zadra zaslužili jest – transparentnost. Ova priča, kojoj smo svjedoci već godinu dana, sve je samo ne transparentna i onakva kakva bi trebala biti nova priča zadarskog nogometa.