11 kol 2022
Maja Mitrović: “Ovaj uspjeh je prvenstveno zasluga igračica i izbornika”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Ostali sportovi

Maja Mitrović: “Ovaj uspjeh je prvenstveno zasluga igračica i izbornika”

“Ovo je fantastičan rezultat. Svaka čast našim curama, izborniku i cijelom stožeru. Znam da su svi iznenađeni, ali mi koji bolje poznajemo te cure uopće nismo toliko. Većina njih je već dugo na okupu, imaju kvalitetu, odličnu atmosferu u ekipi i zasluženo su tu gdje jesu.”

Maja Mitrović, Zadranka i jedna od najboljih hrvatskih rukometašica svih vremena, između ostaloga i dvostruka klupska prvakinja Europe, oduševljena je nastupom naše ženske reprezentacije, koja je izborila plasman u polufinale Europskog prvenstva u Danskoj.

– Dugo poznajem ove cure, gro njih igrao je i na juniorskom prvenstvu u Rusiji, gdje smo bili na pragu plasmana u polufinale, tako da znam što mogu. Velike zasluge za rezultat idu i izborniku Nenadu Šoštariću, koji ih je dugo držao na okupu u Lokomotivi. Uz njih su se odlično nadopunile i cure koje igraju vani, pokazale su zajedništvo, karakter i jednostavno su sazrijele za ovakav rezultat.

Na putu do polufinala redom su padale Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska i Njemačka. Jedini, bezbolan poraz dogodio se od Norveške.

– Pobjeda na otvaranju protiv Mađarske bile je veliki pozitivan impuls, koji je i njih same uvjerio da mogu puno. Kasnije, čak i kada su gubile, nisu se predavale i tako su došle do borbe za medalje. Ovaj uspjeh je nevjerojatan, jer sve ostale reprezentacije su prave mašinerije, koje iza sebe imaju ogromnu logistiku i podršku, dok je kod nas ženski rukomet na jako niskim granama. Zato je ovo prvenstveno uspjeh cura i izbornika – ističe Mitrović u razgovoru za Radio Zadar.

Foto: HRS

Polufinale protiv Francuske na rasporedu je u petak u 18 sati. Može li Hrvatska i do finala?

– S obzirom na ulaganje u ženski sport u Hrvatskoj, već polufinale je ogroman uspjeh, a eventualna medalja bila bi nevjerojatan, planetaran rezultat. Francuskinje su fizički vrlo moćne, dobre šuterice izvana i s vrlo brzim krilima i opasnom kontrom, na koju se dosta oslanjaju. No, imaju i svojih manjkavosti i ako nametnemo naš ritam igre, sigurno se možemo boriti s njima. Svaka naša pobjeda je karakterizirana malim brojem golova i s tim receptom možemo i do finala.

Hoće li ovaj uspjeh popraviti stanje u ženskom rukometu u Hrvatskoj?

– Iskreno se nadam, ali stvari se moraju početi pomicati nabolje iz temelja. Jedino takvim načinom možemo dugoročno nešto promijeniti. I ovaj rezultat je prvenstveno plod truda i entuzijazma igračica i izbornika, a ne sustava. Tu smo mi u velikom zaostatku za drugima i na tome treba raditi. Nažalost, nemaju baš svi sluha za to – za kraj će Mitrović.