17 sij 2022
Otvoren stečaj nad Nogometnim klubom Zadar
Foto: Antonio Pejić
Domaći nogomet

Otvoren stečaj nad Nogometnim klubom Zadar

Dana 9. prosinca 2020. u 11:45 otvoren je stečajni postupak nad Nogometnim klubom Zadar s.d.d., objavio je Trgovački sud u Zadru. Stečajnim upraviteljem imenovana je Tihana Majić iz Osijeka, kojoj vjerovnici stečajnog dužnika mogu prijaviti svoje tražbine u roku od 60 dana od objave rješenja. Ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina vjerovnika zakazano je za 23. ožujka 2021.

Stečajni postupak pokrenut je nakon što je FINA Trgovačkom sudu u Zadru 20. studenog podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka s obrazloženjem da je dužnik, na dan 18. studenog, imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 304 dana u iznosu od 3.004.523,87 kuna te da ima jednog zaposlenog.

U odnosu na imovinu, navedeno je da dužnik u vlasništvu nema nekretnina, ali je vlasnik razne pokretne imovine knjigovodstvene vrijednosti 278.309,67 kn, npr. traktorske kosilice, digitalnog snimača, kamere, sjedalica za stadion, uredske opreme, ITC opreme – brojača ulaza, led nogometnog semafora, sportske opreme i dr. Dužnik, nadalje, sa tri teleoperatera ima sklopljene ugovore o korištenju pozicije na stadionu za najam antena odašiljača slijedom kojih svaki mjesec uprihodi novčani iznos od 20.500,00 kn. Nadalje, dužnik je u siječnju 2020. prodao osobni automobil marke Opel Corsa 1.2. CDTI, međutim, kupac istoga, dužniku još uvijek nije isplatio kupoprodajnu cijenu. Dužnik, osim obvezno pravog zahtjeva prema kupcu automobila, ima potraživanja prema drugim svojim dužnicima za iznos oko 2.000,00 kn.

Protiv ovog rješenja pravo na žalbu u roku od osam dana ima osoba, koja je bila ovlaštena za zastupanje dužnika po zakonu do dana nastupanja pravnih posljedica otvaranja stečajnog postupka, no teško je za očekivati da će Marin Kokić, posljednji direktor NK Zadra s.d.d., to učiniti.

Počeo je tako posljednji korak u postojanju Nogometnog kluba, koji je čak 20 godina bio prvoligaš, a u kojemu su ponikli neki od najvećih hrvatskih pa i svjetskih nogometaša. Dugo je, uz “blagoslov” gradskih vlasti, trajala agonija kluba sa Stanova, a odgovorni, kao i za bezbroj drugih stvari u Lijepoj našoj, ni za ovaj slučaj gotovo sigurno neće odgovarati.