05 ožu 2021
Josipa Nekić: “Dokazano je da se virus ne širi u bazenu, a mi ne smijemo trenirati”
Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik
Plivanje

Josipa Nekić: “Dokazano je da se virus ne širi u bazenu, a mi ne smijemo trenirati”

Plivački klub Zadar jedan je od onih kojega su posljednje mjere Vlade RH za suzbijanje epidemije koronavirusa najviše pogodile. Ipak, u klubu nisu klonuli duhom, već su se brzo organizirali i trude se svakoga dana motivirati svoje sportaše na individualno vježbanje kod kuće ili na otvorenom prostoru, gdje je to dozvoljeno.

Kao i za vrijeme prvog “lockdowna”, na facebook stranicama PK Zadar mogu se naći primjeri kraćih individualnih treninga, potkrijepljeni video sadržajem, koji su itekako korisni u ovim vremenima. Naravno, treninge u bazenu ništa ne može nadomjestiti pa se u klubu nadaju što bržem ukidanju strogih mjera.

– Novonastala situacija nas je zatekla i zabrinula, naročito zbog svih nelogičnosti koje su plasirane. Bazen na Višnjiku ima dvije odvojene bazenske površine i tribinu te bi se, uz poštivanje najstrožih mjera, samo u našim terminima mogli održavati treninzi za dovoljan broj djece – kaže Josipa Nekić, trenerica PK Zadar te naglašava još jednu vrlo važnu činjenicu.

Foto: Nenad Opačić / ŠC Višnjik

– Znanstvena istraživanja su pokazala da se virus ne širi u bazenskoj vodi, što nas dovodi do novih pitanja oko uvedenih mjera. Moram priznati da se osjećamo na neki način nemoćno, ali ako nas sport nečemu uči, onda je to da imamo dodatne štitove, uzdignemo glavu i gledamo naprijed. Nadamo se da će se ove odluke, što se sporta tiče, što prije promijeniti, bilo na nacionalnoj ili barem na lokalnoj razini.

Od zadarskih plivača trenutačno pravo na treniranje imaju samo Sandro Barić i Ana Burazer, kao kategorizirani sportaši treće kategorije.

– Nažalost, tako je. U našem klubu imamo i reprezentativce i plivače 4. kategorije i osvajače državnih medalja i one koji su ostvarili norme za najveći nacionalni rang, a nitko od njih ne smije trenirati. Mi sve naše članove potičemo na svakodnevnu tjelesnu aktivnost, ali treninzi u vodi su nešto drugo i nemoguće ih je nadomjestiti. Naročito za one najmlađe, kojima je to i igra i zabava. Što drugo reći nego da se nadamo što skorijem povratku u bazen, prvenstveno na dobrobit djece i naših mladih sportaša – zaključila je Nekić.