19 tra 2021
Tomislav Kabić: “Morali smo dići glas protiv nelogičnih i diskriminatornih odluka”
Foto: Toni Opačić
Domaća košarka

Tomislav Kabić: “Morali smo dići glas protiv nelogičnih i diskriminatornih odluka”

Košarkaški klub Diadora jučer je na svojoj facebook stranici objavio zanimljivu sliku, kojom je u tri skeča objasnio, kako kažu, diskriminirajuću odluku Vlade RH, koju je prihvatio i Hrvatski košarkaški savez, a odnosi se na zabranu igranja i treniranja pojedinim klubovima radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

– Kad samo tražiš ista pravila za sve amaterske klubove, a dobiješ odluku da amaterski klubovi koji igraju Prvu ligu putujući diljem Hrvatske nisu epidemiološka ugroza, dok se rad nas, koji igramo regionalne Druge lige, najčešće unutar istih županija, hitno mora zabraniti. Čemu statuti, pravilnici i propozicije koje pri donošenju odluka ne čitaju ni oni koji ih pišu? – pitaju se u Diadori.

Situaciju je detaljnije pojasnio Tomislav Kabić, igrač i predsjednik Diadore.

– Od početka pandemije apeliramo na to da se odluke ne donose ishitreno i bez konzultacija sa stručnjacima. Onako kako mi uvažavamo epidemiologe i znanstvenike, mislim da bi se trebalo uvažavati i mišljenje sportskih djelatnika na razini cijele države, kada su zabrane u sportu u pitanju. Svi se slažemo da određene mjere treba uvesti, ali isto tako moramo i dići glas protiv nelogičnosti i diskriminatornih odluka.

A posljednja odluka Vlade, kaže Kabić, je upravo takva.

– Prije svega, smiješno je da se u 24 sata promijenila odluka utoliko da je naknadno omogućeno igranje i treniranje klubovima iz drugog nacionalnog ranga i juniorima. U košarci su to klubovi koji se natječu u “Prvoj ligi”, a to su sve amaterski klubovi, baš kao i oni iz Drugih liga. Osim toga, dopušteni su treninzi i natjecanja juniorima na nacionalnoj razini, a u košarci takva liga uopće ne postoji.

Kabić ističe nezadovoljstvo time što je HKS samo prepisao spomenute odluke Vlade, bez da se imalo potrudio prilagoditi ih sportu kojemu je nadležan.

– To pokazuje krajnji nemar i nebrigu o trenutnim problemima, ponajprije malih klubova. Ljudi u HKS-u očito žive u nekom svom paralelnom svijetu, gdje je sav fokus stavljen na Premijer ligu i nedavni uspjeh reprezentacije. Sve je to lijepo i svima nam je drago što smo se plasirali na Eurobasket, ali ne možemo prihvatiti da se sve ostalo što ima veze s košarkom u Hrvatskoj naprosto ignorira. Zato smo odlučili dići glas.

Jeste li dobili kakav odgovor na nedavni dopis upućen HKS-u od strane Košarkaškog saveza Zadarske županije?

– Dobili smo samo još jedno pojašnjenje odluke Vlade RH. Konkretno, nije se ulazilo u meritum problema, što nas je dodatno razočaralo pa i naljutilo. Odatle je proizišla i ta karikatura na našem facebooku, kojom smo pokušali objasniti svu nelogičnost takvih odluka. Ne tražimo puno, samo da se kroz normalnu komunikaciju pokušamo prilagoditi situaciji na terenu.

Na kraju, Kabić je još jednom istaknuo ono što ga najviše smeta.

– Naša Druga liga jug, koja se igra na razini regije, a velik broj utakmica je i unutar samih županija, je zabranjena. I to prihvaćamo, slažemo se da u ovoj situaciji treba smanjiti kontakte. Ali kojom logikom je onda dopušteno igranje Prve lige, koju također čine amaterski klubovi, a igra se na razini cijele države i kudikamo je veći rizik od prenošenja zaraze iz jednog središta u drugo. To je apsurdno i čista diskriminacija.

Mi bismo bili zadovoljni i da nam je samo omogućeno treniranje, ali nije čak niti to. HKS, nažalost, za to uopće nije briga. Jer da jest, pokušao bi barem uspostaviti komunikaciju na razini regija i konzultirati se s ljudima koji svaki dan žive košarku na terenu, kako bi se pronašlo najbolje rješenje za sve. Ponavljam, nije nam cilj prkositi ikome niti ugrožavati zdravlje drugih, ali pored ovakvih nelogičnih i diskriminatornih odluka ne mislimo stajati prekriženih ruku – zaključuje Kabić.

Entuzijasti digli glas protiv nelogičnih odluka