16 sij 2021
“UBACI I TI” Košarkaši u kolicima prikupljaju sredstva za uključivanje djece u sport
Sport osoba s invaliditetom

“UBACI I TI” Košarkaši u kolicima prikupljaju sredstva za uključivanje djece u sport

“Ubaci i ti” za pomoć djeci s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Hrvatski savez košarkaša u kolicima pokreće humanitarnu akciju za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom “Baskin”, radi isticanja važnosti njihovog snažnijeg uključivanja u redovite sportske aktivnosti

Hrvatski savez košarkaša u kolicima (HSKUK) poziva građane na podršku humanitarnoj akciji “Ubaci i ti” za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom “Baskin” što prije u 2021. godini. HSKUK se nada podršci sponzora, a poziva i sve građane da doprinesu tom plemenitom cilju upravo povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas, 3. prosinca.

– Iznimno nas veseli pokretanje akcije koja ističe važnost uključivanja djece s invaliditetom u redovite sportske aktivnosti. Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu “vidljivi”, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. Sportska inkluzivna aktivnost je pravi početak za to. Zato ovih blagdana “ubacimo i mi” i dajmo im da sudjeluju u životu, dajmo im da budu ravnopravni –  poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.

Košarka je inkluzivan sport i za HSKUK je osnova rada i postojanja, stoga i glavno sredstvo za razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom te zagovaranja njihovog ravnopravnog uključivanja u sport. Planirani košarkaški susret “Baskin” svojim prilagođenim košarkaškim pravilima omogućava sudjelovanje djece bez obzira na vrstu invalidnosti i u HSKUK-u smatraju da je izvrstan za pokretanje još jedne inkluzivne priče. 

Akcija traje do proljeća 2021. jer HSKUK planira održati “Baskin” čim to budu dozvoljavale epidemiološke mjere u okolnostima pandemije COVID-19.

Iz HSKUK-a podsjećaju da, prema Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a čak devet posto su djeca do 19 godina, odnosno gotovo 50 tisuća. Unatoč pozitivnim utjecajima koje sport ima na razvoj pojedinca, a posebice djece, porazna je činjenica da se tek dva posto osoba s invaliditetom bavi nekim sportom, ističu u HSKUK-u.

Također, iz HSKUK-a naglašavaju da su konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom zajamčenasva dječja prava, no tu skupinu djece zbog zanemarivanja njihovih potreba na dostojanstven život i uvjete za aktivno sudjelovanje u zajednici često nazivaju “nevidljivom djecom” s “nevidljivim pravima”. Prema toj UN-ovoj konvenciji osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

O Hrvatskom savezu košarke u kolicima (HSKUK):

Hrvatski savez košarke u kolicima (HSKUK) nastao je u rujnu 2007. na inicijativu tri kluba košarke u kolicima: KKI Brod iz Slavonskog Broda, KK Stela iz Zagreba te KKI Vodice iz Vodica. Glavni cilj Saveza je razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba sa invaliditetom te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno uključivanje u sport. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 14 klubova, od kojih 12 aktivno participiraju u natjecanjima u organizaciji Saveza.  Aktivni klubovi igraju Hrvatsku ligu i Hrvatski Kup košarke u kolicima te sudjeluju i na raznim međunarodnim natjecanjima. U Europi djeluju klupska natjecanja Euro liga I, Euro liga II i Euro liga III, u kojima nastupaju i klubovi Saveza. HSKUK je također član Međunarodne organizacije košarke u kolicima (IWBF) koja organizira Europska i Svjetska prvenstva reprezentacija.

Više informacija na službenim stranicama HSKUK-a.