19 tra 2021
Marko Selin: “Rezultatom sam zadovoljan, ali najvažniji je napredak mladih igrača”
Foto: Šime Zelić
Domaća košarka

Marko Selin: “Rezultatom sam zadovoljan, ali najvažniji je napredak mladih igrača”

Iako se nakratko činilo da je ova kalendarska godina za košarkaše Jazina završena, Vlada RH je naknadno ipak omogućila natjecanje i za momčadi u drugom rangu natjecanja na nacionalnoj razini. Tako će igrači Marka Selina u subotu u 20 sati na Višnjiku dočekati Cedevitu junior, naravno, bez prisutstva gledatelja.

– Drago mi je da su u Nacionalnom stožeru ublažili dio mjera i da nastavljamo s natjecanjem, jer je za mlade igrače jako važno da ne gube utakmice, a naročito treninge. Pauzirali smo tek par dana tako da ćemo se brzo vratiti u pravi ritam – kaže Selin.

Nakon “fuzije” s KK Zadrom, kojom su Jazine ljetos postale razvojna momčad kluba s Višnjika, roster je formiran mahom od juniora Zadra, uz dva iskusnija igrača i jednog stranca. Teško je bilo prepostaviti kako će ta mlada momčad broditi “prvoligaškim društvom”, a nakon sedam odigranih sedam kola, u kojima je ostvarila pet pobjeda, može se reći – vrlo dobro. Poraze su za sada doživjeli samo od neporaženog Dinama (5-0) i Bosca (4-1).

– Što se rezultata tiče, mogu reći da sam zadovoljan, iako odmah moram naglasiti da je rezultat za ovu momčad apsolutno u drugom planu. U prvom planu je razvoj i napredak mladih igrača u svim segmentima i to je ono na što smo maksimalno fokusirani. Utakmice su jedan važan dio te priče, ali ne i presudan. Naravno, uvijek je ljepše kad se pobjeđuje, naročito zbog igrača, koji se na taj način i dodatno motiviraju za daljnji rad – ističe trener Jazina.

U momčadi su od iskusnijih igrača Dino Butorac, Marko Šarac te Amerikanac Jalone Friday, koji i predvode momčad u većini statističkih kategorija. Kako ste zadovoljni s igrama mladih igrača, od kojih se očekuje da sutra pokucaju na vrata prve momčadi Zadra?

– Moram pohvaliti svu trojicu spomenutih, jer su prije svega vrlo korektni momci, shvaćaju naš program i svoju ulogu u njemu. Vrlo dobro su se uklopili u momčad i tu su da daju ruku mlađima. Ako pogledamo samu minutažu, imamo deset igrača koji igraju u prosjeku između 17 i 30 minuta. Unutar toga svatko ima svoje zadaće, kako u obrambenom, tako i u napadačkom dijelu i za sada sam zadovoljan. Momci dobro rade i samo tako moraju nastaviti, svjesni da je pred njima još dug i naporan put. Ništa se u sportu ne postiže preko noći.

Foto: Šime Zelić / KK Zadar

U sljedećem kolu pred zadarskom momčadi je najveći izazov dosad, Cedevita junior, vodeća momčad natjecanja s omjerom 6-0, koja ne krije ambicije za plasman u Premijer ligu.

– Za momke, koji su do sada većinom igrali juniorske ili kadetske utakmice, velika je stvar suprotstaviti se igračima koji već imaju ozbiljnije seniorsko iskustvo. Zato smo se u klubu i odlučili na ovaj put, jer svaka utakmica je nova prilika da se nešto nauči. Dvoboj s Cedevitom svakako će za moje momke biti najveći izazov do sada, ali ja vjerujem u njih i siguran sam da mogu odigrati dobru utakmicu i pružiti kvalitetan otpor protivniku.

Na kraju, morali smo trenera Jazina i juniorske momčadi Zadra upitati za još jedan detalj, koji nam je neizbježno upao u oči gledajući fotogaleriju s treninga objavljenu na stranicama kluba. Igrači u raznobojnoj opremi, treneri u trenerkama bez klupskih obilježja. Imaju li mlade nade zadarske košarke sve potrebne uvjete i rekvizite za rad?

– Nije na meni da komentiram te stvari. Bavim se strukom i terenom i u tom pogledu mogu samo pohvaliti suradnju s Tihomirom Bujanom, koordinatorom omladinskog pogona i ostalim ljudima u klubu. Mislim da stvari u mnogim segmentima idu nabolje pa vjerujem da će i u tim detaljima koje ste spomenuli – za kraj će Selin.

Foto: Šime Zelić / KK Zadar