16 sij 2021
Košarkaški savez Zadarske županije traži da se dopusti treniranje djeci i mladima
Domaća košarka

Košarkaški savez Zadarske županije traži da se dopusti treniranje djeci i mladima

Izvršni odbor Košarkaškog saveza Zadarske županije održao je izvanrednu sjednicu, povodom novih mjera Vlade RH za suzbijanje epidemije koronavirusa. Sjednici su osobno nazočili: Marin Vrsaljko, Željko Žilavec, Željko Predovan, Damir Burčul, Tomislav Kabić, Božidar Škara i Andrija Keran, a on-line: Boris Skroće, Vedran Jadrijev, Hrvoje Perinčić i Jurica Spahija. Odsutni su bili Marija Mazija i Dan Marinović. Na sastanku je donesena jednoglasna odluka o pokretanju inicijative za razmatranje odluke Hrvatskog košarkaškog saveza, uvjetovane novom odlukom Vlade od 27. studenoga.

U dopisu, kojega je KSZŽ uputio HKS-u stoji:

“U dobroj vjeri apeliramo na krovnu nacionalnu košarkašku organizaciju da u komunikaciji s mjerodavnim službama i institucijama vlasti (prvenstveno Ministarstvom sporta i turizma) pokuša usuglasiti i promijeniti (parcijalno ili u cjelini) gore navedenu odluku, kojom je prvenstveno onemogućeno treniranje i bavljenje sportom djeci i mladima.

Svjesni novonastale situacije, slažemo se da natjecanja do razine A-1 lige i juniora na nacionalnoj razini nisu neophodna i odluku u tom dijelu apsolutno uvažavamo i podržavamo, ali također naglašavamo kako bi onemogućavanje bavljenja sportom (košarkom), a uvažavajući smjernice WHO-a o nužnosti bavljenja sportom djece i mladih, posebice u doba globalne pandemije radi održavanja imuniteta, mentalnog i fizičkog zdravlja, bilo kontraproduktivno i s potencijalno dalekosežnim posljedicama – nemogućnost trenažnog procesa djece i mladih sportaša do A-1 lige.

Ističemo znanstveno dokazanu činjenicu da je transmisija virusa COVID-19 među djecom i mladima najmanja, što dodatno opravdava promjenu odluke koja će ići u smjeru omogućavanja trenažnog procesa i bavljenja sportom, još jednom ističemo, po potrebi, bez natjecanja.

Krajnje, ali ne manje bitno, stajališta smo da se sve odluke HKS-a utemeljene na odlukama nacionalnog civilnog stožera i Vlade RH trebaju odnositi prema svim članicama HKS-a ravnopravno, što u ovom slučaju nije.

Pri obavljanju trenažnih procesa spremni smo kao i do sada sprovoditi sve nužne propisane epidemiološke mjere a u cilju zaštite zdravlja djece i ostalih košarkaških sudionika te predlažemo strože i češće kontrole od strane lokalnog stožera civilne zaštite kao i po potrebi reduciranja broja treninga, ali nikako kompletnog ukidanja.
U nadi da ćemo zajednički pronaći zadovoljavajuće rješenje novonastale situacije, šaljemo sportske pozdrave.”

Zadarski košarkaški savez je, dakle, svoje rekao. Prilično jasno i argumentirano. Čeka se odgovor HKS-a.