19 tra 2021
Splitski savez sportova reagirao, čeka se zadarski!
Ostali sportovi

Splitski savez sportova reagirao, čeka se zadarski!

Velik broj hrvatskih pa tako i zadarskih sportaša oglasio se povodom novih mjera Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje epidemije koronavirusa, a koje se izravno dotiču sporta i rekreacije. Tako smo jučer objavili komentare Tihomira Bujana, koordinatora omladinskog pogona KK Zadra, Paole Borović, višestruke prvakinje Hrvatske u atletici te Jure Perkovića, voditelja škole nogometa NK Abeceda i trenera ŽNK Donat.

Tijekom dana donijet ćemo razmišljanja još nekih sportaša i sportskih djelatnika, a za početak prenosimo pismo Splitskog saveza športova upućeno svim nadležnim instituacijama.

Poštovani, potaknuti prezentiranim mjerama od strane predsjednika Vlade usuglašenim sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite u svezi mjera koje su predviđene za šport, te svjesni trenutne situacije i odgovornosti onih koji moraju donositi ovakve odluke, prisiljeni smo postaviti slijedeća pitanja na koje molimo Vaš žurni odgovor:

1. Članak 1. Zakona o športu izrekom govori o športu kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, pa postavljamo logično pitanje kako je moguće da ista djeca (osnovne i srednje škole) nogu biti u svakodnevno kontaktu od 5 – 6 sati u zatvoreno prostoru, a ne mogu biti dva do tri pute tjedno po 1 – 2 sata na treningu u otvorenom ili zatvorenom prostoru u svojim klubovima,

2. Po čemu je veće opasnost za prijenos virusa COVID 19 u sportskim aktivnostima u prirodi ili u zatvorenom prostoru sa propisanim razmakom u odnosu na dozvoljene aktivnosti u nekim drugim djelatnostima,

3. Jesu li predlagatelji ovih mjera upoznati sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kojima se kretanje, tjelesna aktivnost i šport tretiraju kao alat za podizanje imuniteta u borbi protiv COVID 19,

4. Zanima nas tko je ispred hrvatskog športa sudjelovao u donošenju ovih mjera, zbog kojih se nameće vrlo logičnim zaključak da nije razborito onemogućavati sportsku aktivnost djece dok se ne donese mjera zatvaranja redovne nastave u osnovnim i srednjim školama.

5. Na koji način su predlagatelji ovih mjera zamislili da športaši kojima su ovim mjerama dozvoljene športske aktivnosti (I, II i III kategorije, te seniorske ekipe) realiziraju iste s obzirom da je istim mjerama naložena obustava rada teretanama, fitnes centrima te sportskim i rekreacijskim centrima, gdje bi isti ti športaši trebali trenirati.

6. Čime su se rukovodili predlagatelji ovih mjera kada su donijeli diskrimatornu odluku da se seniorima u odnosu na mlađe uzraste dozvole sportske aktivnosti usprkos znanstvenim dokazima da su posljedice bolesti COVID 19 značajno manje izražene kod mlađe populacije.

– Da bi smo mogli odgovoriti našim članicama koje su nas zatrpale pitanjima i traženjem objašnjenja ovih mjere za koje mi nemamo suvisle odgovore, molimo Vas da nam pomognete Vašim odgovorom na gore postavljena pitanja – stoji u pismu Splitskog saveza športova.

Splićani su, dakle, prvi reagirali na razini institucije. Sada očekujemo sličnu reakciju Športske zajednice Grada Zadra, krovnog tijela sustava sporta u Gradu Zadru, ali i ostalih institucija koje vode sport u gradu i Zadarskoj županiji.