05 ožu 2021
Snježana Jurinić: “Rekreacija na otvorenom trebala bi se dopustiti”
Foto: gradzadar.hr
Ostali sportovi

Snježana Jurinić: “Rekreacija na otvorenom trebala bi se dopustiti”

Nove mjere za suzbijanje koronavirusa, koje se odnose na sport i rekreaciju, goruća su tema ovih dana. Za komentar smo upitali i Snježanu Jurinić, predsjednicu Sportske zajednice Grada Zadra, krovnog tijela sustava sporta u našem gradu.

– Smatramo da bi se rekreacija građana, a naročito djece, na otvorenom trebala dopustiti. Poslali smo upit prema Nacionalnom stožeru i čekamo odgovor. Zadar ima zaista specifične uvjete i klimatske i infrastrukturne i ne vidimo razloga da se to ne omogući. Nadam se da će tako i biti – kaže Jurinić, pozivajući građane na odgovornost.

– Zdravlje je iznad svega i svi smo svjesni da su se neke mjere trebale poduzeti. Jednostavno, moramo svi paziti jedni na druge, ali držim da je upravo zato važno omogućiti kretanje i rekreaciju na otvorenom. Posebno kod djece, koja dugo borave u zatvorenim prostorima u školama. Treba ih pustiti barem da mogu odraditi nastavu tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom.

Tim više, kaže Jurnić, što Zadar ima uvjete kao nitko drugi u Hrvatskoj.

– Višnjik je zaista jedinstveni sportsko-rekreativni kompleks u našoj zemlji, imamo i park i rivu i mnogo drugih otvorenih prostora koji se mogu koristiti za rekreaciju uz pridržavanje distance i epidemioloških mjera. Osim toga i klima nam ide na ruku, jer je vrijeme većinom sunčano i temperature su dobre. I sama Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje tjelesno vježbanje, uz pridržavanje mjera i zato mislim da ne treba zatvarati sportske centre na otvorenom.

Kako će Sportska zajednica i Grad Zadar pomoći klubovima u ovim teškim vremenima?

– Od početka izbijanja epidemije, pomogli smo svim klubovima i odradili sve ono što je u našoj ingerenciji. Tu je i onaj dio koji odrađuje Središnji državni ured za sport i Vlada RH, tako da nitko na ugovoru o radu neće ostati zakinut za svoju osobni dohodak. I mi kao Sportska zajednica ćemo napraviti sve što je u našoj moći da pomognemo klubovima i da zajedno prebrodimo ovu tešku situaciju – zaključila je predsjednica SZGZ, još jednom izrazivši nadu u pozitivan odgovor nadležnih po pitanju rekreacije na otvorenom.