17 sij 2022
Antonio Perica: “Ove mjere kod djece mogu samo postići kontraefekt”
Mlađe kategorije

Antonio Perica: “Ove mjere kod djece mogu samo postići kontraefekt”

Reakcije na nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa, koje se tiču sporta, nastavljaju stizati. I Nogometni klub Zadarnova primio je na znanje odluku o novim mjerama.

– Situacija s koronavirusom nikako nije dobra i pozdravljam stav Vlade RH da se mora ići u čvršće epidemiološke mjere kako bismo ove zaista loše brojke dnevno oboljelih, hospitaliziranih i umrlih sveli na najmanju moguću mjeru – kazao je u uvodu Antonio Perica, voditelj Škole nogometa Zadarnova pa naglasio ono najvažnije.

– Međutim, odluka da djecu doslovno otjeramo sa sportskih terena je zaista nejasna. Konkretno, od izbijanja koronakrize mi u klubu smo se držali svih mjera, primjerice nismo koristili svlačionice kako djeca ne bi bila u malom prostoru bez distance, na putovanjima smo nosili maske, mjerili smo temperaturu prije treninga i mogu reći da nismo imali nijedno zaraženo dijete. Sada, ovom odlukom Vlade, djeci se zabranjuje trening, i doslovno ih se zaključava u kuće i stanove, iako za to nema realnog temelja.

Kriterije je, ističe Perica, trebalo jasnije postaviti.

– Za primjer, mi ne smijemo trenirati na Višnjiku, na terenu veličine 100 x 60 metara sa 22 dječaka, dok istovremeno u javnom prijevozu, u jednom autobusu smije biti 25 ljudi, da ne govorim o trgovinama i šoping centrima. To nema logike. Kao odgovorna osoba u klubu sigurno ne bih zatvarao oči pred mogućnošću zaraze, ali stvarno ne znam ni za jedan slučaj u cijelom Zadru pa i šire, kada je riječ o treninzima na otvorenom. I ne samo to, mislim da se ovim mjerama prema djeci može stvoriti samo kontraefekt, jer će sigurno dio njih umjesto na treningu u klubu, gdje su pod nadzorom, provoditi određeno vrijeme na mjestima bez nadzora.

Većina sportaša i sportskih djelatnika složna je da postoji način da se treninzi na otvorenom nastave održavati, uz pridržavanje svih mjera.

– Za sportove na otvorenom se može odrediti maksimalan broj djece istovremeno na treningu, isto tako i za dvorane, kao što su se postavili jasni kriteriji za javni prijevoz i crkve. Također, treba odvojiti individualne sportove, u kojima nema nikakvog kontakta i grupne sportove, gdje ipak ima određenog kontakta među sportašima. Danas se dobro zna da je mogućnost širenja koronavirusa na otvorenom prostoru neusporedivo manja nego u zatvorenom pa onda tako treba pristupiti i mjerama zaštite.

Za kraj, Perica je poručio:

– Odluke moramo temeljiti na jasnim pokazateljima. Najlakše je sve staviti pod ključ, međutim, ako nema nijednog pokazatelja da se koronavirus širio kroz treninge, onda na tome treba temeljiti i epidemiološke mjere prema sportskim klubovima.