14 tra 2021
Tihomir Bujan: “Zabrana treniranja je pogubna za djecu i općenito za sport”
Foto: Šime Zelić
KK Zadar

Tihomir Bujan: “Zabrana treniranja je pogubna za djecu i općenito za sport”

Novim mjerama Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje koronavirusa, koje stupaju na snagu sutra, s radom do 21. prosinca prestaju i sve sportske škole, odnosno mlađe kategorije i omladinski pogoni klubova. Za sve njih to praktički znači i do kraja kalendarske godine. Tihomir Bujan, koordinator omladinskog pogona Košarkaškog kluba Zadar, vrlo je nezadovoljan takvom odlukom.

– Smatram da je odluka o zabrani treniranja pogubna za djecu, općenito za sport, a imat će dugoročne posljedice i na sve ostale. Nije mi jasno da se godinama govori o tome da se novi naraštaji sve manje kreću i bave sportom, a sada im nalažemo suprotno. Govorimo o potrebi jačanja imuniteta, zar nije to jedna od dobrobiti bavljenja sportom za sve generacije!? Da ne govorim o gubitku interesa za bavljenje sportom kod djece uopće, a ova odluka samo doprinosi tome – kaže Bujan.

Dotaknuo se potom i ekonomske situacije.

– Pričamo o ekonomskim problemima, no tu nitko nije spomenuo male klubove, trenere koji u tim klubovima dobrim dijelom žive i od članarina. Kako će oni živjeti, tko će njima plaćati članarinu!? I to ne samo do 21.12. Djeca se neće uopće vratiti ako se nešto ne promijeni.

S radom prestaju i kadetski i juniorski sastavi KK Zadra, kao i momčadi Pet Bunara i Jazine, u kojima su ti igrači u nižim ligama igrali na seniorskoj razini.

– Što se tiče starijih kategorija, godinu dana biti bez natjecanja je katastrofa, to je teško nadoknaditi. Dodatni problem je zabrana treniranja na otvorenom, to je tek totalno nelogično. Vrlo sam pesimističan po pitanju posljedica ovakve odluke – rezignirano zaključuje Bujan.