27 lip 2022
ČUDNE IGRE HKS-a Tko kroji popis reprezentativaca i zašto je Rok Stipčević “rezerva”?
Košarka

ČUDNE IGRE HKS-a Tko kroji popis reprezentativaca i zašto je Rok Stipčević “rezerva”?

Hrvatska košarkaška reprezentacija otputovala je u Istanbul, gdje krajem tjedna igra dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo. Izbornik Veljko Mršić za tu je akciju pozvao 15 igrača, čiji je popis službeno objavljen jučer na stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza. Četiri dana ranije, dakle 19. studenoga, također na stranicama Saveza, objavljen je popis od 17 igrača, uz napomenu da ih 14 putuje u Istanbul.

U tom trenutku, barem se tako moglo zaključiti iz objave HKS-a, nije bilo određeno koji će igrači u konačnici putovati, odnosno koja će trojica ostati kod kuće. Objavljena je tek kratka izjava izbornika, koji je o samom popisu rekao: “Čekali smo s objavom popisa dok ne prođu prvi rezultati testiranja. Srećom, tek je mali broj igrača bio pozitivan, tako da su manje – više svi koje smo željeli na listi.”

Ipak, pojedini su mediji, očito bolje informirani od drugih, istoga dana objavili Mršićev popis, iz kojega su tri igrača bila izdvojena kao “rezerve”, odnosno pričuve. I to Rok Stipčević (Krka), Ivica Radić (Anwil) i Toni Perković (Split). I gle čuda, upravo su ta trojica na kraju “otpala” s popisa putnika za Istanbul. Opet, bez ikakvog objašnjenja. Logično, nameće se pitanje zašto Savez i izbornik putem službenih kanala nisu javno obrazložili svoju odluku?

Zašto već na prvotnom popisu od 17 igrača nije pisalo da su trojica “rezerve”, uz popratno objašnjenje izbornika, već se ovakvim nespretnim izvedbama samo otvorio prostor za dodatne špekulacije? Što se zapravo krije iza izbornikove odluke da na put povede baš određene igrače, umjesto nekih drugih? Konkretno, uzmimo za primjer Roka Stipčevića. Košarkaški razlozi, teško.

Novinari u većini slučajeva jesu “košarkaški laici”, odnosno osim iskustva i znanja stečenog kroz brojne odgledane utakmice i razgovore s igračima, trenerima i sportskim djelatnicima, nemaju stručnu košarkašku edukaciju. No, za donijeti zaključak da za Roka Stipčevića, po svim igračkim, a i ljudskim kvalitetama, na ovom Mršićevom popisu ima mjesta, doista ne treba biti košarkaški stručnjak. Bez uvrede ijednom drugom reprezentativcu.

Pa je logično zapitati se: U čemu je problem? U godinama (34) sigurno nije, jer nije posrijedi nikakvo pomlađivanje reprezentacije, već čisti lov na rezultat. U fizičkoj spremi? Malo koji hrvatski sportaš uopće je tako fizički spreman i u takvom kontinuitetu poput Roka Stipčevića. U kvaliteti? Ako o tome uopće treba zboriti, nakon dugogodišnje karijere u ponajboljim talijanskim klubovima te Lietuvos Rytasu i turskom Tofasu, onda neka dodatni dokaz bude nedavna predstava na Višnjiku, gdje je upravo Stipčević predvodio svoju Krku do pobjede protiv Mršićevog Zadra. Nisu, da otklonimo i tu mogućnost, razlog ni korona ni samoizolacija.

Razlozi su očito neke druge prirode. Možda i ne samo sportske. A možda i van Mršićeve ingerencije. Neizbježno, sjetit ćemo se slične nepravde koju je svojedobno doživio još jedan Zadranin, Marko Banić, ignoriran od tadašnjeg izbornika Josipa Vrankovića, današnjeg glavnog tajnika HKS-a. Kroji li netko drugi, osim samog izbornika, popis reprezentativaca, za javnost će gotovo sigurno ostati tajna, ali nakon ovakvih nevještih makinacija, nemoguće je ne posumnjati i na takve stvari. A ako je tomu tako, onda se hrvatska košarka doista nije ni milimetra izvukla iz kaljuže u kojoj je bila posljednjih više od dva desetljeća.