29 stu 2020
Noa Kuman: “Dvoumim se između odlaska u SAD i ostanka, želim što dulje ostati u plivanju”
Plivanje

Noa Kuman: “Dvoumim se između odlaska u SAD i ostanka, želim što dulje ostati u plivanju”

Šesnaestogodišnji Noa Kuman veliki je talent zadarskog plivanja. Član je Plivačkog kluba Zadar, učenik trećeg razreda Gimnazije Franje Petrića, a plivanje trenira već 12 godina. I ide mu odlično. Na jakom međunarodnom mitingu “Mladost 2020”, kao mlađi junior, osvojio je čak šest odličja, od čega tri u apsolutnoj konkurenciji. Bio je to idealan povod da malo bolje upoznamo Nou i predstavimo ga široj javnosti.

– Kao mali sam išao u sportsku školu “Loptica”, gdje smo isprobavali razne sportove, a kada smo došli do plivanja, završio sam obuku kao plutač. Odlučio sam naučiti plivati i tako zavolio taj sport. Tu sam se pronašao i ostao u plivanju – priča Noa o svojim počecima.

Kao i svi plivači, prošao je Noa sve discipline i tehnike, a s vremenom se isprofilirao u dvjema.

– Najdraža tehnika mi je prsno, a najdraže dionice 200 prsno te 400 i 200 mještovito. Zapravo, volim plivati sve, ali u posljednje dvije godine sam se malo više posvetio tim disciplinama i zadovoljan sam.

Kako izgleda jedan dan i tjedan u životu mladoga plivača?

– Treniram od ponedjeljka do subote po dva i pol sata dnevno, plus dva dupla treninga, ovisno o smjeni u školi. Primjerice, kada mi je škola ujutro, imam ranojutarnji trening, zatim me mama odvede u školu, vratim se kući, ručam, malo se odmorim pa ponovno na trening… Zatim riješim ostatak školskih obveza i brzo dođe večer i spavanje.

Dakle, slobodnog vremena baš i nema puno. Koliko je teško držati takav ritam većim dijelom godine?

– Kako koji dan, ovisno ima li u školi kakvo ispitivanje ili ispit ili je neki trening malo teži. Ali uglavnom se sve stigne i ništa mi nije problem. Slobodno vrijeme je uglavnom vikendom, a hobija, osim plivanja, baš i nemam. Uživam kad sam u bazenu.

Foto: Saša Wodecky

Kakvi su ti planovi za budućnost, bližu i onu nešto dalju?

– Završiti školu i nastaviti s plivanjem. Iskreno, dvoumim se između odlaska u SAD i ostanka u Hrvatskoj. Ponekad mi dođe da bih najrađe otišao, a ponekad nisam siguran. Vidjet ćemo kad za to dođe vrijeme. Svakako, nadam se da ću što dulje ostati u plivanju.

Što je po tebi ključno za postati vrhunski sportaš?

– Ključno je truditi se maksimalno, davati sve od sebe, biti redovit na treninzima, ne odustajati i uvijek gledati pozitivno i razmišljati da će biti bolje. To je neka moja vodilja i kroz sport i kroz život.

Među brojnim medaljama Noi su najdraže upravo one posljednje s mitinga Mladosti, jer nisu bile očekivane, naročito one u apsolutnoj konkurenciji, a pritom je uspio i popraviti svoje osobne rezultate.

– Najviše me razveselilo što sam na 200 mještovito napokon otplivao ispod 2,10 i osvojio broncu u apsolutnoj. Popravio sam još neka vremena i to mi je veliki motiv za dalje. Sada su pred nama regionalno prvenstvo u Zadru pa državno. Dat ću sve od sebe da i na tim natjecanjima nastavim napredovati.

Dvaput je Noa bio i na pripremama kadetske reprezentacije Hrvatske.

– Odlično iskustvo, iako još nisam zaplivao za reprezentaciju. Nadam se da ću doći i do toga. Te pripreme su uvijek još jedan izazov više i nova mogućnost za napredak – zaključio je Noa.