18 sij 2021
Iskreno, da Mršić uistinu i ode, bili itko zamijetio?
KK Zadar

Iskreno, da Mršić uistinu i ode, bili itko zamijetio?

Košarkaši Zadra još su jednom podbacili u regionalnom natjecanju. Jer poraz od Splita, a ranije i od Krke, na domaćem terenu ne može se opisati drukčije nego kao podbačaj. Jasno je to svima onima koji pred ovakvim stvarima ne žele zabijati glavu u pijesak i razloge za optimizam tražiti u izlikama poput „prvi smo u domaćem prvenstvu“ kako je jučer nakon utakmice izjavio trener Zadra Veljko Mršić.

Možda se Mršić vodio onom „bolje prvi u selu nego zadnji u gradu“ iako se u Zadru, gradu košarke, nijedan navijač neće s tim složiti.

Ali čak i tu konstataciju izbornika Hrvatske reprezentacije treba uzeti s rezervom. Naime, točno je da je Zadar u ovom trenutku u HT Premijer ligi na prvom mjestu. Ali isto tako mora se navesti i kako je Zadar dosada odigrao svih sedam utakmica, dok je, recimo, Gorica, od koje je Mršićeva ekipa „popila“ šamar i u ovom natjecanju, odigrala tek četiri.

U Dalmaciji se kaže da se „punti“ broje na kraju. Stoga tu privremenu jedinicu na kojoj se Zadar sada nalazi svakako treba uzeti s dozom opreza jer bi se nakon nekoliko kola i tu situacija mogla promijeniti.

I, realno, zašto je Zadar je u ovom trenutku prvi u domaćem natjecanju? Možda zbog lijepe i pitke igre? Naravno da ne. Jedini razlog je što u toj ligi više nema Cedevite, koja je praktički otjerana iz hrvatske košarke, i što je Cibona lošim vođenjem dovedena na prosjački štap pa više nema novaca za složiti respektabilnu momčad već se okrenula domaćim igračima koji su, ruku na srce, lošija verzija loših stranaca koje u svoje redove već dugi niz godina dovodi struka KK Zadar.

I sve ovo još bi pas možda i pojeo s maslom da se Mršić i dalje ne kune u mlade zadarske igrače koji su, kako je dosada nekoliko puta istaknuo, budućnost ovdašnje košarke. Daleko od toga da na početku sezone Mršić nije imao viziju uklapanja tih mladih (čitaj Brale) u ekipu. No, kako su kola počela ići dolje, a pritisak gore, Brala je prvo ispao iz početne petorke, da bi u posljednje četiri utakmice taj mladac na parketu proveo ukupno 33 minute.

Jer, eto, shvatilo se kako prvenstveno treba spašavati svoj obraz. Svjestan je i Mršić kako mu u životopisu ne treba pisati da je kao aktualni izbornik Hrvatske Zadar napustio već početkom studenoga. Iako kaže da što se toga tiče nema nikakvih problema te da je, ukoliko ga u klubu ne žele, spreman otići još danas.

S obzirom da se KK Zadar u posljednje vrijeme često poistovjećuje s kolodvorom, zbog tranzita koji se tamo odvija, teško da bi itko i primijetio još jedan odlazak. Tko zna, možda na nekom peronu još stoji onaj „dežurni spasitelj“.

Ako se i on, od silnih tjeranja, nije umorio…