18 sij 2021
Marin Kokić: “Stečajni postupak nad NK Zadrom još nije pokrenut”
Domaći nogomet

Marin Kokić: “Stečajni postupak nad NK Zadrom još nije pokrenut”

Već nekoliko mjeseci iz Nogometnog kluba Zadar nema nikakvih vijesti. Dobre više nitko ni ne očekuje, jer klub koji je nekad bio ponos grada, sada je pred gašenjem, ali još uvijek nema ni vijesti o pokretanju stečajnog postupka, koji bi klub kao pravni subjekt konačno usmjerio prema gašenju.

Tim povodom uputili smo nekoliko pitanja Marinu Kokiću, aktualnom direktoru kluba, koji je na tu funkciju došao nakon što je u lipnju ove godine Damir Knežević podnio ostavku zbog sukoba interesa.

Kakva je trenutačno situacija u klubu? Je li pokrenut stečajni postupak ili kada očekujete da bi se mogao pokrenuti?

– Stečajni postupak još nije pokrenut, ali od nedavno nema zapreka za njegovo pokretanje jer je istekao tromjesečni moratorij Vlade RH – kazao je Kokić.

Koliki je trenutačni dug kluba? Je li sada zaustavljen njegov rast, s obzirom da više nema nikakvih troškova osim vaše plaće?

– Dug kluba je višemilijunski. Moja plaća nije opterećenje za klub jer mi NK Zadar s.d.d. nije isplatio plaću od veljače ove godine. Mogućnost za naplatu daljnjih plaća je minimalna budući da je klub dužan samo svojim zaposlenicima približno 800 tisuća kuna za plaće u 2020. godini.

Klub je, dakle, ostao na samo jednom zaposlenom. Čime se zapravo bavite sada, kada nema ni djelatnika ni aktivnosti u klubu?

– Svaki mjesec je potrebno ispostaviti račune teleoperaterima koji plaćaju usluge korištenja pozicija na stadionu Stanovi. Od tih novaca svaki mjesec zaposlenici naplaćuju svoje plaće putem aktiviranih ovrha na FINA-i. Preostalo je još 5 zaposlenika koji nisu dobili svoje plaće za siječanj i veljaču, dok je većina zaposlenika ipak uspjela naplatiti svoja potraživanja putem ovrha za ta dva mjeseca, ali ostaju i dalje dugovanja za posljednjih 6 mjeseci.

Je li klub dobio kakvu naknadu od transfera Stipe Perice iz Udinesea u Watford?

– Jedine naknade koje je bilo moguće naplatiti su naknade za razvoj igrača koje su i naplaćene od Osijeka i Dinama. Zahvaljujući tome jedan dio zaposlenika je naplatio svoje plaće za siječanj i veljaču. Dug je višemilijunski i nemam čarobni štapić da ga mogu izbrisati. U slučaju transfera Stipe Perice nije plaćena odšteta za transfer jer Udinese i Watford imaju istog vlasnika što znači da nema plaćanja solidarnog doprinosa njegovim bivšim klubovima.

Je li se u međuvremenu javio neki potencijalni investitor koji bi riješio dugove i ponovno uspostavio funkcioniranje kluba?

– U posljednje vrijeme nije se nitko javio s financijskim planovima i ponudama koje bi omogućili sređivanje financijskog stanja.

Sastaje li se i dalje Nadzorni odbor kluba, kojim predsjeda Josip Miočić, a čine ga još Damir Kalapač, Krešimir Zorić i Krešimir Karamarko? Kada će biti zakazana Skupština?

– Nemam informaciju o sjednici Nadzornog odbora.

Ono što javnost posebno zanima jest veza između NK Zadra s.d.d. i udruge HNK Zadar, koja je osnovana i djeluje u vrlo netransparentnim okolnostima.

Damir Knežević je, kao predsjednik Udruge, podnio ostavku na mjesto direktora NK Zadra s.d.d., dok Marin Kokić i dalje paralelno obnaša dvije funkcije: onu direktora NK Zadra s.d.d. te onu tajnika HNK Zadra. Na pitanje smatra li da je to sukob interesa, odnosno bi li direktor jedne institucije kao što je NK Zadar, bez obzira na probleme u kojima se nalazi, smio raditi za drugi klub, Kokić nije htio odgovoriti.

Znači li to da ste i vi kao direktor digli ruke od NK Zadra i da ste na toj funkciji samo pro forme?

– Smatram da sam rekao sve što je bitno – zaključio je Kokić.