ŽNK Donat premijeru u 1. HNLŽ ima u nedjelju protiv Agrama. Jure Perković: “Moramo se prilagoditi novim izazovima!”

Vrijeme čitanja: 2 min

Ženski nogometni klub Donat spreman je za svoju prvu sezonu u najelitnijem razredu hrvatskog ženskog nogometa. Ostvarila se tako vizija trenera Dragana Buterina koji je prije pet godina pokrenuo rad u ovom ženskom sportskom kolektivu. Postepenim rastom uz dosta truda i odricanja Zadranke su postale dio Prve lige, a prema riječima sadašnjeg stratega Jure Perkovića tamo se misle i zadržati.

– Naš primarni zadatak je konsolidacija redova i ostanak u Ligi. Mi smo novaci u Prvoj ligi i moramo se prilagoditi na sve izazove koje nam Liga donosi. Mlada smo ekipa uz tek nekoliko iskusnih koje imaju prvoligaškog iskustva u drugim klubovima ali smatram da ćemo rasti iz kola u kolo – kaže Perković iza kojeg je gotovo dva mjeseca priprema za premijerni nastup u Prvoj ligi.

– Zadovoljan sam kako smo odradili pripremni period ali moram reći da je curama bilo jako teško jer su sve radile sezonski. No, kako je sezona bila pomalo turbulentna, pred njen kraj na treninzima je prisustvovao veliki broj igračica. Nažalost, napustile su nas dvije igračice. Ana Demo i Paula Bačić koje se otišle na studij u Zagreb ali smo konkurenciju osnažile s četiri cure iz drugih klubova. S nama su sada Petra barbir i Ivana Čubić iz ŽNK Marjan te Ana Ursić i Helena Perić iz ŽNK Split.

Prvo kolo donosi i prvu pravu provjeru. Na noge Donatovkama u nedjelju u 13:30 sati stiže iskusna prvoligaška ekipa Agram iz Zagreba koja je prošlu sezonu završila na četvrtom mjestu 1. HNLŽ iza Splita, Osijeka i Dinama iz Zagreba.

– Agram je najbolja ekipa u mlađim uzrastima u Hrvatskoj već godinama. U seniorskom su dijelu uvijek među tri-četiri ekipe. Očekuje nas sigurno jedna zanimljiva utakmica na Stanovima koji će biti naš domaćinski teren.

Na kraju, Perković je posebno htio istaknuti još jednu stvar.

– Pa zahvalio bi se Draganu Buterinu koji je praktički pokrenuo ženski nogomet u Zadru. Isto tako velike zahvale idu i Božidaru Miletiću, bivšem izborniku ženske A reprezentacije i sadašnjem treneru Splita, čovjeku kojem ženski nogomet u Zadru puno duguje. Mi ćemo se truditi da nastavimo tu tradiciju i mislim da nam dobro ide. Imamo već kadetkinje i pionirke koje su odigrale svoje prve utakmice u Prvoj ligi. U komunikaciji smo stalno i sa županijskim klubovima koji imaju kvalitetne cure koje se natječu sa dječacima. Oni te cure usmjeravaju nama jer mi smo ipak jedini nogometni klub u Zadru koji se natječe po cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Perković.