Toni Prostran u Njemačkoj postaje trener – igrač!

Vrijeme čitanja: 2 min

Toni Prostran prelazi u trenerske vode! Premda mu je tek 29 godina i sigurno je mogao odigrati još niz profesionalnih sezona, zadarski košarkaš odlučio je napraviti velik zaokret u svojoj karijeri. Odlazi u Njemačku, gdje će paralelno raditi kao trener mlađih dobnih kategorija te igrati u jednom trećeligaškom klubu. Svoju odluku Toni nam je objasnio ovako:

– Prošle sezone bio sam u Francuskoj i kada je buknula epidemija koronavirusa, to je ostavilo traga na svima. Klubovi su pretrpjeli velike gubitke sponzora, a samim time su počeli nuditi i manje ugovore igračima. Imao sam na stolu pet-šest ponuda, a posljednja je stigla iz Litve, iz kluba gdje sam već igrao, ali za znatno manji ugovor nego što sam imao prije.

– Kako sam i ranije planirao da ću odigrati još maksimalno dvije sezone, dok mi kćer ne krene u školu, a nisam htio biti razdvojen od obitelji zbog korone, odlučio sam već sada napraviti promjenu. Preko Joze Brkića upoznao sam krasne ljude, među njima i vlasnika kluba iz Iserlohna, koji se natječe u trećoj njemačkoj ligi. Dogovorio sam suradnju na minimalno dvije godine kao trener njihove U-16 momčadi, a uz to ću svojim igračkim iskustvom pomoći i prvoj momčadi – kaže Prostran.

Tako će nekadašnji najbolji mladi playmaker svijeta, nakon profesionalnog bavljenja košarkom u Zadru, Zagrebu, Švedskoj, Litvi, Grčkoj, Portugalu i Francuskoj, u 30. godini zakoračiti u novu zemlju i to u bitno drugačijoj ulozi.

– Ostajem i dalje igrati košarku za svoj gušt, a paralelno s tim počinjem ulaziti u trenerski svijet, koji me oduvijek privlačio. A ono što mi je najvažnije je da kao obitelj ostajemo zajedno na okupu. Kćer je krenula u vrtić, dok su supruzi ljudi iz kluba pronašli posao u vrtiću. Dugoročno, plan mi je potpuno se posvetiti trenerskom poslu, ali još je rano za razmišljati o tome. Za sada sam zadovoljan što ću nastaviti igrati, jer me košarka čini sretnim i nadam se da je trenerski posao ono što me čeka u budućnosti – zaključio je Toni.

Karijera Tonija Prostrana

Klubovi: Zadar, Zagreb, Norrkoping, Lulea, Nevežis, Jamtland, Kolossos, Porto, Saint-Vallier.

Trofeji: Prvak Hrvatske 2008. sa Zadrom i 2011. sa Zagrebom, Kup Krešimira Ćosića 2011.

Reprezentacija: Bronca na Europskom prvenstvu juniora 2008., bronca na Svjetskom prvenstvu U-19 2009. (najbolja petorka turnira).