Jadranašima dva zlata, ukupno pet medalja na državnom prvenstvu

Vrijeme čitanja: 2 min

Veslači Jadrana osvojili su na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, koje je održano na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu, ukupno pet medalja, od čega dvije zlatne, dvije srebrne  i jednu brončanu. U ovoj pandemijom korona virusa skraćenoj sezoni, ipak se uspjelo održati Hrvatsko veslačko prvenstvo, a u četiri dana natjecanja u Zagrebu su nastupile sve kategorije, od kadeta do seniora.

Najbolje rezultate postigle su mlađe juniorke, koje su uvjerljivo slavile u četvercu na pariće i dvojcu na pariće. Dvostruke prvakinje Hrvatske postale su Sara Žuvanić i Ivana Sladić koje su slavile u dvojcu na pariće dok su zajedno s Lucijom Kasap i Marom Bencom slavile u četvercu na pariće.


Naše su veslačice u obje discipline zasjele na vodeću poziciju odmah nakon starta i prema kraju utrke prednost se samo povećavala. Tako su drugu godinu zaredom zadarske veslačice osvojile naslov prvaka u disciplini četverca na pariće mlađih juniorki, čime je potvrđena kvaliteta ženskog veslanja u Jadranu.

Srebrnu medalju u četvercu s kormilarom mlađih juniora osvojili su Bernard Murtić, Ivan Mustać, Petar Miloš, Jakov Grković i kormilar Elvis Vrkić. U odličnoj utrci, u kojoj su bili vodeći više od pola utrke, u finišu ih je pretekla posada pulske Istre. Bila je to zasigurno jedna od najuzbudljivijih utrka dana, u kojoj se više posada ravnopravno borilo za pobjedničko postolje.

Prvog dana finala, u subotu, ista posada nastupila je u disciplini četverca bez kormilara. Medalja je izmakla za vrlo malo, u izjednačenoj utrci, u kojoj se isto tako više posada ravnopravno borilo za prva tri mjesta.


Izvrstan je bio i Frane Bencun u lakom samcu juniora koji je osvojio srebrnu medalju. Uvjerljivo je pobijedio u svojoj eliminacijskoj utrci ali se u finalu ipak morao zadovoljiti drugim mjestom. U finale lakih samaca juniora probio se i Filip Mijić zauzevši na kraju šesto mjesto.

U finalu su isto veslali Dominik Ferjančić i Luka Kovač, u dvojcu na pariće mlađih juniora, te su osvojili peto mjesto, dok su u finalnoj utrci kadetskih dvojaca na pariće veslale Mihaela Kos i Petra Babara zauzevši šesto mjesto.

Kadeti Đani Švenjak i Nikola Tot bili su najbolji u finalu B dvojaca na pariće odnosno sedmi ukupno, četverac kadeta u sastavu Roko Skočić, Petar Zekanović, Lovre Kurtin i Stipe Benković zauzeo je dvanaesto mjesto.

Natali Pera zauzela je ukupno deseto mjesto u samcu juniorki.

U seniorskom dijelu natjecanja Iva Karačić i Maris Milin u dvojcu bez kormilara zauzele su šesto mjesto u finalu dok su Frane Bencun i Dominik Ferjančić u lakom dvojcu bez kormilara seniora bili peti.

S veslačima su u Zagrebu bili treneri Branimir Vujević, Danijel Bajlo, Petar Milin i Marko Dragičević, te predsjednik Jadrana Joško Matulić.