29 ožu 2024
Novo priopćenje KK Zadra bez konkretnih odgovora: Ostaje li Longin ili ne? 
Košarka

Novo priopćenje KK Zadra bez konkretnih odgovora: Ostaje li Longin ili ne? 

Košarkaški klub Zadar danas je u javnost poslao još jedno priopćenje, koje za sobom ostavlja mnogo više pitanja, nego li što nudi odgovora. U njemu se navodi da je zaključno s jučerašnjim danom sportskom direktoru Branimiru Longinu istekao mandat u trajanju od tri godine, nakon čega je objavljena izjava direktora kluba Željka Žilavca, kojom je pokušao pojasniti trenutačnu situaciju i zadane ciljeve uoči nove sezone.

– Pripreme i sve predradnje prije nove sezone 2020/21 u punom su jeku, a dosadašnji sportski direktor Klubu se stavio na raspolaganje te pomaže u radu koliko god je potrebno i moguće u ovom trenutku – poručio je Žilavec.

Dalje u priopćenju se navodi: „Fokus Košarkaškog kluba Zadar s nedavno predstavljenim značajnim pojačanjima u trenerskom stožeru, Veljkom Mršićem i njegovim glavnim pomoćnikom Ivanom Perinčićem maksimalno je usmjeren prema novoj sezoni kako bi istu dočekali spremni i u narednom periodu zaokružili roster prve momčadi novim pojačanjima. Upravo iz tog razloga dosadašnji sportski direktor Branimir Longin aktualnom izborniku i njegovom pomoćniku pomaže u pogledu što je bolje aklimatizacije na nove pozicije u glavnom gradu košarke i svojim angažmanom im nastoji pomoći isključivo za dobrobit Kluba.“

Na kraju, direktor Žilavec kaže i sljedeće:

– Obzirom na brojne upite i popriličan interes javnosti oko tekućih stvari vezanih uz Klub ovim putem poručujem kako ćemo, kao što je i do sada uvijek bio slučaj, pravovremeno obavještavati zadarske navijače o svim novostima i aktualnostima vezanim uz Košarkaški klub Zadar.

Samo priopćenje, dakle, osim što u njemu nije priopćeno ništa novo, već bi valjda trebalo poslužiti samo kao kupovina vremena, otvara i neka sasvim logična pitanja. Prvo i osnovno, kakav je status sportskog direktora Branimira Longina i zašto se o njemu nije odlučilo ranije, ako se već znalo da mu trogodišnji mandat istječe s jučerašnjim danom? Zašto se o njegovu statusu u nedavnim priopćenjima nisu konkretno oglasili ni Nadzorni odbor ni direktor kluba? Sudjeluje li Longin, koji od jučer više nije djelatnik KK Zadra, u donošenju odluka oko akvizicija novih igrača ili igrače bira prvenstveno trenerski stožer? A ako trenera bira Nadzorni odbor, igrače stručni stožer, a omladinskim pogonom rukovodi koordinator, koji je onda uopće posao sportskog direktora? I konačno, zašto se klub ponovno dovodi u situaciju da ostavlja neozbiljan dojam u javnosti, a situacija je u principu vrlo jednostavna?

Je li Branimir Longin svojim trogodišnjim djelovanjem u klubu zaslužio novi mandat na mjestu sportskog direktora? Ako jest, zašto jednostavno nije nastavljena suradnja i stvar riješena? Ako nije, zašto nije javno objavljeno da Longin više neće biti sportski direktor Zadra i krenulo se u potragom za novim rješenjem? Na ovakav način, unatoč floskuli da će klub „kao i do sada pravovremeno izvještavati navijače o svim novostima“, samo se ostavlja prostor nepotrebnim špekulacijama.

Naravno, to što je Longin, unatoč završetku ugovora, na raspolaganju Mršiću i njegovom pomoćniku je vrlo lijepo s njegove strane te pokazuje svojevrsnu lojalnost klubu, ali to definitivno nije način na koji bi jedna ozbiljna institucija trebala funkcionirati. I nije tu riječ samo o Longinu, već o svima kojima u datom trenutku istječe ugovor. Planovi za budućnost trebali bi se raditi unaprijed, a ne usput, kako se što dogodi. Na kraju, ni ovoga puta ne preostaje nam ništa drugo nego čekati…