S. Martinović: “Još uvijek ne vjerujem da sam stigao do naslova najboljeg u Hrvatskoj”

Vrijeme čitanja: 2 min

Najveći uspjeh u svojoj karijeri ostvario je jučer zadarski šahovski velemajstor Saša Martinović. Na netom završenom Pojedinačnom seniorskom prvenstvu održanom u Vinkovicma okitio se prvi put u karijeri naslovom najboljeg u državi u seniorskom uzrastu.

„Prošla je jedna noć, od osvajanja titule, ali neprospavana zbog uzbuđenja. I dalje je teško vjerovati u ovaj rezultat i svakako nije očekivan. Inače na državna prvenstva dolazim jako nabrijan i s visokim očekivanjima, ali je najbolji plasman bio 4. mjesto. Ovaj put sam stoga na turnir došao bez ikakvih očekivanja, a, bio sam dosta zabrinut i oko situacije s Koronom i strahovao sam da se turnir neće ni dovršiti. Taman se događala i situacija s tenisom u Zadru i stvarno mi nije bilo do šaha“.

Nešto o samom nastupu u Vinkovcima.

„Nakon sporog starta uz 8 remija, pobjeda u devetom kolu protiv Zelčića mi je otvorila mogućnost igre na prvo mjesto, što sam naravno morao iskoristiti i tad sam počeo gristi. U desetom kolu sam zato dosta riskirao i to se isplatilo u vidu još jedne pobjede, iako sam bio u teškom položaju. U zadnje kolo sam onda ušao s pola boda zaostatka za Brkićem. Međutim, Brkić je imao za protivnika Kožula i to s crnim figurama, a na ruku mi je išlo i što sam imao bolji dodatni kriterij od njega, u slučaju jednakog broja bodova. Tako da sam bio uvjeren da će mi pobjeda biti dovoljna za prvo mjesto i eto, stegnuo sam i to se onda i ostvarilo“.

Je li ovo tvoj najveći uspjeh.

„Ovo je svakako moj najveći pojedinačni uspjeh u karijeri. Kažem pojedinačni, jer su četvrto i peto mjesto u Europi s reprezentacijom svakako i još senazacionalniji“.

Što slijedi dalje.

„Što dalje, ne znam, teško je prognozirati kako će pandemija utjecati na naredne turnire. Puno toga je otkazano i bojim se da će još i više toga biti. Iduće natjecanje po planu je u rujnu, kad bih svoj klub iz Solina trebao predstavljati u pokušaju obrane naslova na Kupu RH. U svakom slučaju, imat ću dosta vremena i za odmor ove godine“.