29 ožu 2024
Marin Kokić: Škola nogometa NK Zadar više ne funkcionira, nema djece koja treniraju
Nogomet

Marin Kokić: Škola nogometa NK Zadar više ne funkcionira, nema djece koja treniraju

Kada je 8. lipnja, niti godinu dana nakon što je imenovan, Damir Knežević podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora Nogometnog kluba Zadar s.d.d., Nadzorni odbor je na njegovo mjesto postavio dotadašnjeg tajnika kluba Marina Kokića. U međuvremenu, široj je javnosti postalo jasno da se radi sve kako bi se NK Zadar s.d.d. ugasio, a djeca kao najveće blago kluba prebacila u novoosnovani HNK Zadar, kojega vodi sam Knežević pa je bilo logično da nekoliko pitanja uputimo i na adresu novog direktora NK Zadra s.d.d.

Kako ste se snašli ovih prvih nekoliko tjedana na mjestu direktora kluba? Kakvo ste stanje zatekli?

– Prošlo je nešto više od 15 dana otkako sam preuzeo funkciju direktora. Upoznat sam sa situacijom u klubu, a nažalost to su u prvom redu brige i problemi. Potrebno mi je još neko dodatno vrijeme, jer dok se ne provedu svi sudski postupci vezani za preuzimanje funkcije direktora, ne mogu ni zatražiti sve dokumente. Kada to budem u mogućnosti, sigurno ću dobiti i neka nova saznanja, iako već sada mogu reći da je situacija vrlo teška – kaže Kokić.

Koji su vaši prvi potezi na mjestu direktora? Imate li plan za sanaciju kluba?

– Prije svega želim se još jednom uvjeriti što misle vlasnici kluba. Iako mi je to već poznato iz medija i dokumenata sa Skupštine kluba, zatražio sam razgovor s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom, to još nije bilo moguće pa moram sačekati još neko vrijeme da se sto posto uvjerim u njihova razmišljanja.

Zašto ste uopće pristali preuzeti funkciju direktora u naizgled bezizlaznoj situaciji?

– Malo njih bi na to pristalo, a glavna stvar je bila ta što sam već radio u klubu i bio upoznat s načinom funkcioniranja. Da je to bio netko drugi, trebalo bi mu daleko više vremena. Dakle, moje imenovanje je bilo i u interesu zaposlenika kluba, vlasnika i Grada, da klub ipak nastavi funkcionirati. Tu je svakodnevna papirologija, svi zaposlenici i dalje dolaze s pitanjima, a da je netko novi tu, gubilo bi se puno više vremena i oni bi ostali uskraćeni za dio svojih radničkih prava.

Možete li makar otprilike reći koliko iznose ukupna dugovanja NK Zadra? I preciznije, zbog kolikog iznosa je račun kluba trenutačno u blokadi?

– Dugovi su višemilijunski. Jedan dio je u blokadama na FINA-i, ali o tom iznosu ne mogu konkretno. Postoji još jedan dio koji mi je poznat i koji se može u svakom trenutku aktivirati preko zadužnica na FINA-i, a znam da postoji i treći dio dugovanja, za kojega ne znam kada se može aktivirati. Svakako, riječ je o višemilijunskom iznosu.

Što je s djecom iz škole nogometa? U javnost su procurile poruke u kojima se spominje da ćete vi osobno djeci dati istupnice iz NK Zadra s.d.d. i upisati ih u drugi klub. Je li to istina?

– To ne može biti istina iz samog razloga procedure. Djeca prvo trebaju zatražiti istupnicu iz kluba iz kojeg odlaze i onda popuniti prijavnicu za klub u koji pristupaju. Ja to niti mogu niti imam pravo u ime nekoga napraviti niti bi to bilo normalno. Oni, kada dobiju te papire, predaju ih u Županijski nogometni savez i jedino Savez ih može registrirati.

Koliko djece trenutačno broji NK Zadar?

– Nakon što je, zbog koronavirusa, nastupio prekid treniranja, djeca se više nisu javila da bi trenirala u NK Zadru. Mi nemamo dovoljan broj trenera niti škola trenutačno funkcionira. Ostao je dio trenera u seniorima i dio u školi nogometa, ali oni nisu plaćeni za svoj rad niti su raspoređeni da obavljaju treninge. Praktički nemamo djece koja treniraju u školi nogometa NK Zadar, jer ona više ne funkcionira.

Znate li što se događa s tom djecom, koja su bila članovi NK Zadra, a navodno ih je bilo oko 300?

– Koliko mi je poznato, svi su oni prešli u drugi klub.

Koji?

– Ne znam konkretno za sve, ali veći dio u novoosnovani HNK Zadar.

Jeste li imali kontakt s igračima i trenerima seniorske momčadi? Kakav je njihov status?

– U svakodnevnom sam kontaktu s njima. Njihov status će ovisiti prije svega o natjecanju za sljedeću sezonu. Trenutačno NK Zadar još uvijek ima prijavu za 3. HNL jug i dobili smo upit od HNS-a, središta Split hoćemo li je dovršiti. Zamolili smo ih da pričekaju još neko vrijeme da vidimo hoćemo li moći nešto napraviti po pitanju saniranja dugova. Oni su nas voljni tolerirati još mjesec dana i u tom razdoblju ćemo vidjeti može li se što napraviti, a o tome će ovisiti i status igrača i trenera.

Koliko je realno očekivati da NK Zadar sljedeće sezone zaigra u 3. HNL jug?

– Po trenutnoj situaciji, nije realno da se nastavi natjecanje, ali pričekat ćemo još neko vrijeme i vidjeti sa vlasnicima kluba može li se što napraviti.

Što je s pokretanjem stečajnog postupka?

– Zakon o stečajnom postupku propisuje više mogućnosti tko, kako i kada to može pokrenuti. Sigurno da već sada postoje određeni uvjeti i možemo reći da smo u milosti i nemilosti institucija. Nemamo puno vremena, vidjet ćemo što se može napraviti – zaključio je Kokić.