Pavle Kostov za Brudet TV: Kako je večer opuštanja dovela do olimpijskog zlata…

Vrijeme čitanja: 2 min

Pavle Kostov, proslavljeni zadarski jedriličar i trostruki olimpijac, dao je zanimljiv intervju za Brudet TV. Popularni podcast možete u cijelosti pogledati na youtube kanalu Brudet TV-a, a mi ćemo ovom prigodom izdvojiti nekoliko najzanimljivijih detalja. Ivan Anić, voditelj podcasta, zamijetio je kako iz Jedriličarskog kluba Uskok, ne samo da su izišli vrhunski sportaši, nego nije izišao nijedan loš čovjek. Kostov je to objasnio ovako.

Nije to slučajno i mislim da se to može reći za većinu jedriličarskih klubova. Jedrenje je zaista super sport, iako nije razvikan kao primjerice nogomet, košarka ili tenis. Ali za djecu je to odlično, jer se vrlo mlada osamostale. Primjerice, u jedrenju već s osam godina dobiješ svoj brod za kojega si odgovoran, moraš naučiti vladati s njim, oprati ga, spremiti…, što u drugim sportovima nije slučaj. Sa devet godina već putuješ po regatama po cijeloj hrvatskoj obali, bez roditelja, sa samo jednim trenerom koji se brine o vas 7-8, ponekad i više. A kasnije, kada kreneš na međunarodnu razinu, jako puno učiš o različitim kulturama, upoznaješ različite ljude i gradiš sebe kao dobru osobu. Zato mislim da je sve to povezano s tim da su većina jedriličara i dobri ljudi.

Kostov je ukratko prepričao i svoju sportsku karijeru, od početaka na Uskoku do ostvarenja olimpijskog sna, budući da je s kolegom Petrom Cupaćem bio na čak trima Olimpijskim igrama, u Pekingu, Londonu i Riju. Iako se na postolje nisu popeli, bilo je tu svakakvih dogodovština, a možda je najzanimljivija ona iz Pekinga 2008., kada su u finalnom jedrenju posudili brod danskoj posadi, kojoj je pukao jarbol. Danci su na kraju osvojili olimpijsko zlato, a Kostov i Cupaćsu za svoj čin dobili nagradu za fair-play.

Zanimljiva je to priča, iako ne znam je li baš za javnost, ali ajde – nasmijao se Pavle pa nastavio:

Bili smo najmlađi u klasi 49er i nakon svega godinu dana jedrenja uspjeli smo doći na OI, što je malo kome uspjelo. Na Igrama je nastupao 21 brod i znali smo da imamo male šanse da napravimo neki rezultat. Završili smo na 17. mjestu i kada je došla posljednja večer, izišli smo malo vani da se opustimo. To „malo“ se malo odužilo pa je sutradan, kada su svi ostali već spakirali svoje brodove za put kući, naš brod ostao jedini kompletan u boat parku ispred marine. Svašta se tu još poklopilo i tako su Danci došli do nas da im posudimo brod za finalni plov. Naravno da smo to učinili, a oni su na kraju osvojili zlato, što je bila doista posebna priča.

Nakon Rija 2016., Kostov i Cupać odlučili su završiti sportsku karijeru. Pavle je potom zakoračio u trenerske vode što mu je, kaže, želja i u budućnosti, a trenutačno je kapetan na austrijskoj jedrilici u klasi Club Swan 50.

Više pogledajte u zanimljivom podcastu na Brudet TV-u.