Prošlo je 27 godina otkako nas je napustio košarkaški Mozart Dražen Petrović

Vrijeme čitanja: < 1 min

Na današnji dan navršava se 27 godina otkada nas je napustio košarkaški Mozart Dražen Petrović. Rođen 22-og listopada 1964-te u Šibeniku, ostavio je neizbrisiv trag u europskoj i svjetskoj košarci, prije nego je njegov život tragično završio u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993., kod Denkendorfa u Njemačkoj.

Malo je događaja u životu koji se čovjeku urežu u pamćenje i iz njega ne izlaze niti blijede. Jedan od njih je upravo ta tragična prometna nesreća u kojoj smo zauvijek ostali bez sportske, košarkaške i ljudske ikone, u kojoj je Hrvatski i svjetski sport ostao bez Dražena.

Proslavljeni Šibenčanin svojim je nepogrešivim izvedbama u dresovima Šibenke i Cibone promicao hrvatsku košarku na internacionalnom planu, a postavio je i nove standarde u igri u domovini i izvan nje. Najdražoj je Šibenci donio naslov prvaka Jugoslavije 1983-će, koji joj je kasnije oduzet prljavim političkim igrama, no u Šibeniku će vam i danas svaki stanovnik ponosno reći kako je Šibenka te 83-će ostvarila povijesni uspjeh i okitila se naslovom prvaka države.

Pet godina kasnije, igrajući za Real Madrid osvojio je Kup kupova s čudesna 62 koša u finalnoj utakmici protiv Snaidera. Već iduće godine okušao se u NBA ligi gdje je po dvije sezone nosio dres Portlanda i New Jerseyja. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992-ge, a impresivan je njegov popis medalja osvojenih za Jugoslaviju. Na OI 1984. u Los Angelesu je osvojio broncu, a četiri godine poslije toga u Seoulu srebro. Na svjetskim prvenstvima zlato je osvojio 1990. u Argentini, a broncu 1986. u Španjolskoj, a zlato  i broncu ima i sa europskih smotri.