NK Zadar: Od Druge lige do stečaja u dvije godine

Vrijeme čitanja: 2 min

Na današnji dan prije dvije godine Nogometni klub Zadar odškrinuo si je vrata Druge HNL.

Uoči posljednje utakmice sezone protiv kaštelanskog Vala, Zadrani su imali sve u svojim rukama, jer bi pobjedom osigurali treće mjesto u 3. HNL jug, ispred glavnog rivala Splita. Prve dvije pozicije već su bili osigurali Croatija Zmijavci i Primorac Biograd, ali oni nisu predali zahtjev za licencu pa nisu ni bili u konkurenciji za plasman u Drugu HNL.

Nakon turbulentne sezone, svi zadarski snovi stali su u posljednjih 90 minuta u Kaštel Starom. Domaći su, iako posljednji na ljestvici bez nade u ostanak u ligi, pružili ogroman otpor te čak i poveli 1:0. No, zadarsko srce, borbenost i želja došla je na naplatu u završnici utakmice, kada je Vinko Petković dvaput pogodio za preokret 1:2 i veliko slavlje momčadi sa Stanova.

Zadar je potom dobio i licencu za Drugu HNL i činilo se doista da klub napokon dobiva novi zamah, koji će ga odvesti prema mjestima gdje bi trebao biti u hrvatskom nogometu. Solidna je bila i ta povratnička drugoligaška sezona, no kako se primicala kraju problemi su postajali sve veći. Kako oni financijski, tako i administrativni u smislu dobivanja licence za novu sezonu Druge HNL, koja je u konačnici Zadru i odbijena. HNS ovaj put nije imao milosti ni razumijevanja za zadarske probleme, a neki će reći da je tu bilo i zakulisnih igara.

Nešto kasnije, nakon žalbe, stigla je odbijenica i od Hrvatskog olimpijskog odbora, a kulminacija krize bila je smjena tadašnjeg direktora Svetka Ćustića. Dogodilo se to početkom srpnja 2019. na rijetko viđenoj sjednici Nadzornog odbora, gdje su “radile i po dvije ruke jedne osobe”. Za direktora je tada postavljen javnosti malo poznat Damir Knežević, kojemu je, bez ikakvog iskustva, plana i programa, data prilika da vodi klub. No, već tada se moglo naslutiti da je riječ o čovjeku koji će samo izvršiti zadatke iz gradske uprave. A glavni zadatak bio je postepeno vođenje kluba prema stečaju te paralelno s tim osnivanje novoga, što je i učinjeno krajem prošle godine u velikoj tajnosti. Knežević je od tada istovremeno i direktor NK Zadra s.d.d. i predsjednik udruge HNK Zadar, što je doista raritetan slučaj u svijetu sporta.

Bilo kako bilo, danas i sutra, u svega 24 sata, poklopit će se dva zanimljiva datuma. Ovaj današnji podsjetio nas je na trenutak kada smo svi pomislili da će zadarski nogomet napokon ugledati svjetlo na kraju tunela, dok će se sutra napuniti točno 4 mjeseca otkako je račun Nogometnog kluba Zadar u neprekidnoj blokadi. Čini se da na putu do stečaja stoji još jedino – korona.