Vaterpolisti Zadra 1952 vratili se treninzima. Trener Goran Jovančević: “Trebat će nam neko vrijeme da vratimo formu!”

Vrijeme čitanja: 3 min

Vaterpolisti Zadra 1952 konačno su dočekali trenutak da nakon više od dva mjeseca, točnije od 7. ožujka i domaćeg poraza od Triglava u posljednjem kolu A-2 regionalne lige, ponovno uskoče u bazen. Iako su kao jedni od rijetkih zadarskih sportskih kolektiva s treninzima mogli započeti još prije dva tjedna, zbog objektivnih razloga tada nisu dočekali svoj trenutak. No, trećom fazom popuštanja mjera otklonjene su i posljednje prepreke za početak treninga što je trener seniorskog pogona Goran Jovančević dočekao s olakšanjem.

„Osjećaj mi je kao prvog dana kad smo uopće došli na bazen kad je otvoren prije više od deset godina. Bili smo bez vode praktički dva mjeseca i sada smo krenuli na način kako nam je naloženo, u malim grupama, i nadamo se što prije da ćemo moći povećati broj igrača na treningu i da ćemo se što prije vratiti normalnom trenažnom procesu“, kaže Jovančević i dodaje kako će dva mjeseca  bez vode biti prilično teško nadoknaditi.

„Mi smo se vratili na početak. Nitko od mojih igrača nije nikad imao toliki odmak od vode. Voda je specifična i nije usporediva sa nekim kopnenim sportovima. Par dana bez vode vrati te nekoliko tjedana unatrag.  Vidjet ćemo koliko će nam trebati da se vratimo na neki nivo forme, ali sve su to mladi organizmi koji su u naponu snage iz zbog toga smo mi u malo boljoj poziciji nego neka starija ekipa. Praktički već sada počinjemo s pripremama za sljedeću sezonu.“

A prije početka sljedeće valja će završiti tekuću koja je zbog koronavirusa prekinuta u ožujku. Nakon osvojenog devetog mjesta u regionalnom natjecanju, koje na kraju nije bilo dovoljno da se izbori mjesto u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske, vaterpolisti Zadra sezonu će zaključiti dvjema utakmicama protiv Medveščaka u borbi za deveto mjesto. Hrvatski vaterpolo savez donio je novi kalendar natjecanja za dovršetak sezone pa će, ukoliko epidemiološko stanje to bude omogućavalo, Zadrani prvu službenu utakmicu nakon prekida igrati 24. lipnja, dok je uzvrat zakazan za tri dana kasnije.

„Savez je reagirao promptno i brzo. Mislim da su ljudi u Savezu cijelo vrijeme osluškivali situaciju kako bi donijeli pravu odluku na koji način završiti sezonu. Realno, najvažnije je da su se sportaši vratili u svoja prirodna okruženja i da se krenulo s treninzima. Iz tih razloga smatram kako natjecateljski naboj među ekipama u ovom trenutku i nije toliko prisutan. Naravno da će za prvaka Hrvatske uvijek biti tenzija, kao i za mjesta koja vode u Europu, ali ovaj period vidim više kao pripremu za ono što nam slijedi u narednoj sezoni.“

Sezoni koja će i u pogledu financija ali i igračkog kadra biti itekako izazovna.

„Što se financija tiče na to nećemo gubiti vrijeme. Ono što je u zadarskom vaterpolu poznato je da novaca nikada nije bilo niti će ga biti. Međutim, pronalazili smo i dosad način kako da se financiramo i da ne stvaramo dugove. Po tom principu ćemo nastaviti raditi i dalje, odnosno pokrit ćemo se koliko nam to lancun dozvoljava. Cilj je da mlade igrače pripremamo za seniorske izazove jer nam financije ne dopuštaju mogućnost ozbiljnijeg seniorskog pogona. Kompletna Škola vaterpola u našem klubu je nama veliki financijski izdatak s obzirom da dvije trećine naših ukupnih troškova sve ove godine polažemo u naše mlađe kategorije.“

Hoće li Zadar i iduće sezone nastupati i pronositi ime grada regijom u ovom je trenutku još uvijek neizvjesno. Na spomen nastavka regionalne lige svi sliježu ramenima,a sve i ako se ona nastavi u VK Zadar nisu sigurni hoće li u njoj nastupiti. Financijsku križaljku, potrebnu da se u njoj bude konkurentan, svake je godine sve teže zatvoriti, a u svemu ne pomaže niti činjenica kako Grad Zadar, što se tog natjecanja tiče, ne daje nikakvu financijsku pomoć.

„Što se regionalne lige tiče tu prvo moramo vidjeti kako će to natjecanje izgledati iduće sezone. Kolaju svakakve priče, a koliko su one realne ja stvarno ne znam. Od Saveza na tu temu nismo dobili nikakve vijesti ili preporuke što će se po tom sustavu natjecanja raditi u budućnosti. Ali iskreno, ne zamaramo se previše s tim. Zadar će i u budućnosti biti u okvirima svojih mogućnosti. Znači jedna mlada ekipa koja će biti još i mlađa jer će sigurno po okončanju ove sezone doživjeti neke promjene. Ali ako već pričamo o regionalnoj ligi mišljenja sam kako alternativa u natjecateljskom smislu ne postoji. Postoji ili gašenje vaterpola u Zadru ili nastavak natjecanja u njoj. Jer sve ostale lige koje su ispod regionalne lige, uz dužno poštovanje i bez podcjenjivanja, svojom duljinom i ozbiljnošću nisu na tom nivou. Ako se već iz jednog organizacijskog rada stvaraju kvalitetna djeca tada bi jedno jako seniorsko natjecanje njima  trebalo biti realnost“, zaključio je Jovančević.