Kapetanica OK Zadar Vana Mrduljaš o prekidu prvenstva, poništavanju odluke o prvacima, željama…

Vrijeme čitanja: 2 min

U trenutku kada je koronavirus uhvatio maha i u našoj zemlji, Hrvatski odbojkaški savez je sredinom ožujka bio među prvima koji je prekinuo natjecanja i proglasio prvake.  Prema trenutnom stanju na ljestvici titulu je u ženskoj konkurenciji ponijela ekipa zagrebačke Mladosti, dok su u muškoj prvacima postali odbojkaši Mladosti Ribole Kaštela. No, samo mjesec dana kasnije u Savezu su popustili pod pritiscima te je Upravni odbor na svojoj sjednici poništio tu odluku. Kakav će biti konačan ishod i hoće li se natjecanja, i u kojem obliku, uopće nastaviti u ovom trenutku još nije poznato.

Krajnju odluku željno iščekuju i u Odbojkaškom klubu Zadar koji se sa muškom seniorskom selekcijom natječe u Super ligi, dok seniorke nastupaju u Prvoj ligi. Kapetanica prve ekipe Vana Mrduljaš nada se kako će odluka, jednom kada bude donesena, biti odgovarajuća.

„Čim je epidemija nastupila Savez je donio odluku da se prekidaju sva natjecanja i po tadašnjim rezultatima su zaključene tablice. No, prije tjedan dana je došla odluka kako se poništava prijašnja odluka i od onda čekamo kakva će biti nova odluka. U klubu se nadamo da će nam svima odgovarati. Po meni bi bilo najbolje da se prvenstvo završi na način da nema prelazaka iz više u nižu ligu i obratno, već da se sezona poništi kao da se nije ni igrala.“

U trenutku prekida Zadranke su borile za poziciju koja bi ih odvela u razigravanje za ulazak u najviši rang natjecanja, Super ligu. Sjajne igre u osnovnom dijelu lige prometnule su igračice trenera Roberta Kresoje u prvog favorita za mjesto u kvalifikacijama koje je ipak kompromitirana lošijim nastupom u drugom dijelu. S četiri poraza u nizu kvalifikacije su bivale sve dalje, no kako su do kraja natjecanja preostala još četiri kola, one su teoretski još bile dohvatljive. Teško, po pitanju forme u tom trenutku, ali ipak dohvatljive.

„Još uvijek si ne možemo objasniti kako nam se dogodio toliki pad u igri. Prvi dio smo stvarno igrale odlično, ma gotovo nepogrješivo. I onda je uslijedio taj ogroman pad u igri koji ni mi ni nitko oko nas ne može objasniti. Sezona je završila doslovce u sekundi. Preko noći. U četvrtak smo imali trening na kojem smo pripremali utakmicu u subotu da bi nam u petak javili kako se dvorana zatvara i kako se prekida prvenstvo.“

Vana Mrduljaš rođena je Splitu, a odbojkom se počela baviti u OK Brda s kojim je 2016. ušla u Prvu ligu. Godinu kasnije studij ju je doveo u Zadar gdje je karijeru nastavila u OK Zadar gdje je nakon tri sezone svojim radom i primjerom na terenu zaslužila kapetansku vrpcu.

„Meni je to iznimna čast i puno mi to znači pogotovo što sam cura iz drugog grada. Došla sam i prilagodila sam se. Dajem za svoj sadašnji klub više nego sam mislila da ću ikad dati. Treneri i cure su me primili na najbolji mogući način. Stvarno nemam riječi. Jedno od najboljih iskustava u mom životu, ako ne i najbolje.“

Tri godine u jednom klubu dovoljno je dug period za procjenu aktualnog stanja i mogućnosti. Super liga sve snažnije kuca na vrata Zadranki, a Mrduljaš je uvjerena kako im u nekom bližem razdoblju one neće još jednom pobjeći.

„Pa ja se iskreno nadam da smo složili nekakvu ekipu, imamo jaku okosnicu, i da možemo napraviti velike stvari. Prvi korak bi bio ući u Super ligu, a kasnije, ako Bog da, boriti se i za prvaka“, zaključila je Mrduljaš.