Josipa Nekić: “Ponosni smo na sve programe koji se provode u Plivačkom klubu Zadar!”

Vrijeme čitanja: 2 min

Pandemija koronavirusa zaustavila je sport, odnosno njegova natjecanja u svim oblicima. No, kreativnost u pojedinim klubovima tek je tada ustvari došla do izražaja. Kako održati kakav-takav kontakt sa svojim članovima i određeni nivo treninga dosjetili su se u Plivačkom klubu Zadar kada su pokrenuli on-line treninge, koji, prema riječima trenerice Josipe Nekić, i dan danas funkcionira jako dobro.

„Bazen je vrlo brzo zatvorio svoja vrata i nismo se snašli prvih par dana. No, mi smo brzo nastavili s radom. U komunikaciji sa svim natjecateljima predstavili smo plan daljnjeg rada javljanjem preko facebook stranici i tako smo objavili našim članovima da ćemo na taj način funkcionirati dok ne dođe dan kad ćemo se svi okupiti na treningu. Jako smo zadovoljni njihovom reakcijom i smatramo da dosta njih radi treninge koje im plasiramo. Mi smo to postavili na način da snimamo treninge i onda ih objavimo. Želimo samo da ovo sve brže prođe i da se vratimo u rutinu. Zreliji i svjesniji svega.“

PK Zadar danas već više od deset godina koristi bazen na Višnjiku. Puno je plivačica i plivača u tom periodu prošlo kroz razne reprezentativne selekcije, kao i treneri.

„Mi u svim kategorijama naginjemo tome da nakon desetljeća rada u zatvorenom plivalištu formiramo vrhunske plivače. I to nam je veliki izazov. Naravno da nam je misija imati i okupljati što veći broj djece s kojima ćemo se baviti vještinom plivanja jer ipak je to vještina koja je važna za život. Ponosni smo na sve programe koji se provode u klubu, od obuke neplivača preko igraonica, Škole plivanja do natjecateljskog sporta koji je najteži i o kojem se najviše priča. Taj dio nam je važan kao i sam razvoj svake osobe koja je u klubu kao i sportaša koji se u ovom sportu zadržavaju dosta dugo. Smatramo da odgajamo izvrsne ljude i to nas jako veseli.“

Za istaknuti je i rad u PK Zadar s osobama s invaliditetom. Nema tko nije čuo za Luciju Mijolović i njezin u trenericu Danijelu Kurtin.

„Rad sa djecom sa Down sindrom nas nekako više predstavlja jer smo bili pioniri svega toga. Lucija je prva plivačica iz Zadra koja se uključila u Svjetsku udrugu plivača s down sindromom i prva je krenula s velikim natjecanjima i preko nje se zapravo i prepoznaje klub. No, moram reći kako je PK Zadar i prije surađivao s djecom iz DV Latica s kojima se radilo na bazenu u hotelu Pinija. Postoji tu već neka povijest zajedničkih aktivnosti i suradnje. Ali bez bazena na Višnjiku to ne bi bilo moguće omogućiti velikom broju djece kojima silno treba voda jer je to oblik sporta i aktivnosti koji im najviše odgovara. Hvala Bogu da je tako i da možemo raditi s tom djecom i na taj dio programa smo posebno ponosni. Pogotovo jer je medij vode taj koji nam to može omogućiti“, zaključila je Nekić.

Želja Plivačkog kluba Zadar, ali i ostalih klubova koje povezuje rad u vodi, da se nakon gotovo dva mjeseca ponovno okupe na treningu oko bazena, mogle bi se napokon i ostvariti. Naime, direktor ŠC Višnjik prije nekoliko dana za idući je tjedan najavio ponovno stavljanje u funkciju zatvoreno plivalište ukoliko epidemiološka slika u našem gradu to bude dopuštala.