Hrvački klub Zadar: Zdravlje je sve, a sve bez zdravlja je ništa

Vrijeme čitanja: 3 min

Kako su se u Hrvačkom klubu Zadar snašli u vrijeme pandemije koronavirusa, jesu li uspjeli organizirati kakve takve treninge za svoje polaznike više nam je rekao trener Vladimir Menčik.

Od 17. ožujka, 2020 godine svima nam se promijenio način života i ne bi to bila neka vijest da se ta situacija koja je zahvatila cijeli svijet nije odrazila na sve naše običaje i na sve blagodati koje smo uživali, a puno puta nismo ni bili svjesni da ih imamo. 

Nama sportašima koji smo navikli na svakodnevni ispunjeni dan i ritam Covid 19 ponudio je poseban izazov. Ne, nismo se mi predali dapače otvorili smo neke nove dimenzije i pokrenuli nove načine treninga i pokazali smo sebi i cijelom svijetu da i u otežanim materijalnim uvjetima nismo spriječeni postizati odlične rezultate i podizati letvicu i onda kada se to od nas najmanje očekuje.

Sportaši širom svijeta improvizirali su svatko u svom sportu, neki su vozili bicikl i povezivali se on line sa svojim kolegama širom svijeta, drugi su plivali u mjestu zavezani za rub bazena, a ni mi hrvači nismo dozvolili da nas nevidljivi protivnik pobjedi, ne da nas pobjedi nego mu nismo pustili da osvoji niti jedan bod.

Hrvačice i hrvači Zadra navikli na disciplirano sportsko ponašanje svakodnevno treniraju kod kuće: u sobi, garaži, dvorištu i podrumu, ali pauze gotovo da nije niti bilo. Treneri u klubu potrudili smo se da sa nekoliko treninga koje smo snimili svojim sportašima prezentiramo kako veliki dio onoga što smo ih učili u našoj dvorani mogu odraditi i kod kuće.

Snimanjem videa obradili smo sve mišićne grupe po regijama tijela sa rekvizitima koje možemo naći doma. Vježbali smo sa štapovima od metle, podizali se na stolicama, koristili boce napunjene vodom i tako odradili kondicijske treninge. Hrvačke tehnike ponavljali smo metodama vizualizacije koje sportaši koriste da bi smanjili stres prije natjecanja, da bi usavršili tehniku bez prisutnosti partnera ili da bi ispravili greške koje bi im se ponavljale u standardnom načinu vježbanja. Nakon svih ovih načina treninga naše hrvačice i hrvače naučili smo kako da doma izrade lutku pomoću koje također mogu ponavljati hrvačke tehnike. Sve su to naši sportaši snimili i poslali nam kao potvrdu svog rada i kao dokaz da nikad ne odustaju što je ujedno i  najveći dokaz da smo uspjeli i da smo naše sportaše usmjerili na pravi put.

Kratak osvrt na cjelokupnu situaciju – kako dalje… Puno je nagađanja o tome kad će se krenuti sa klasičnim treninzima u dvorani i kako će to izgledati. Najprije moram reći da se mi u hrvačkom klubu vodimo uvijek onom starom poslovicom:“ ZDRAVLJE JE SVE, A SVE BEZ ZDRAVLJA JE NIŠTA“! U hrvačkom klubu Zadar uvijek se vodilo računa o tome da su tehnike koje vježbamo metodički obrađene i prilagođene svakom uzrastu a posebno se vodilo računa o higijeni koja se sada pokazala jednom od najvažnijih karika uspjeha.

Naša dvorana je već spremna i dezinficirana a metode treninga biti će prilagođene uvjetima funkcioniranja koji će zadovoljavati manji broj sportaša po grupi. Plan je raditi izmjenično odjeljanskim oblikom rada u tri grupe po terminu tako da svaka grupa ima minimalno dva treninga tjedno bez izravnog kontakta, jedna grupa bi radila kondicijski zadatak, druga vježbe na hrvačkim lutkama a treća metodu vizualizacije.

Za početak bi to izgledalo ovako a kada to bude moguće treninge ćemo nastaviti kako smo ih radili i do sada. Još uvijek čekamo odluku stožera civilne zaštite koja će označiti START.